Biljke liječe : Kaćun obični

Kaćun u svibnju svake godine kiti livade i pašnjake (naročito u Hercegovini) svojim čudesno lijepim cvjetovima.

Ima ih više vrsta po krševima Hercegovine i oko Pirota i drugdje. Kaćun spada u familiju orhideja. Podzemni su gomolji različiti i pod svakom biljkom ima dva: jedan svjež i krjepak, drugi smežuran i istrošen.

Sočni se gomolji sabiru za vrijeme cvatnje (u svibnju), nižu na vrpce i suše na suncu. Posve suhi drobe se u prašinu koja predstavlja - lijek. - To je salep.
Salep se u medicini koristi za hranu kao Tubera salep. Salep u obliku čaja ublažuje izbacivanje katara, liječi kašalj, proljev, promuklost, katar crijeva, grizu, dišne organe, sluzokožu, pomanjkanje apetita i druge bolesti. Vrlo je laka i probavljiva hrana. Naročito kao lijek mnogo vrijedi za djecu i starce. Brašno salepa propusti se kroz sito i navlaži s malo hladne vode tek toliko da postane gusto poput maslaca. Na tu masu nalije se vrele vode 20 puta toliko koliko iznosi kaša. To je odlična i lako probavljiva hrana.
Salep se uzima pomiješan sa šećerom tri puta prije jela po šalicu dnevno. - Djeca bi umjesto kave ujutro trebala dobiti šalicu salepa.
Isplatio bi se uzgajati kaćun barem u mjestima gdje kod nas uspijeva.

Kaćun sadrži u gomolju i do 40% sluzi, zatim šećera, škroba, proteina, kreča i sredstva protiv bolnih nadražaja.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl