Biljke liječe : Anis

Probajte popiti šalicu čaja od anisa prije spavanja i uvjerite se u istinitost ove izreke. Anis otvara, grije i jača želudac i druge probavne organe. Ljekovito djeluje na dva načina.
Prvo najpoznatije djelovanje je grijanje cijelog abdomena što pomaže kod želučanih bolova, kronične dijareje, kod povraćanja, mučnine, te dječjih želučano-crijevnih problema, uklanja vjetrove te se koristi kod nadimanja i grčeva koji nastaju od plinova nakupljenih u crijevima.

Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje.
Drugo najpoznatije ljekovito djelovanje anisa je u liječenju bronhija. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz, a ujedno sprječava grčeve u najfinijim mišićima u najmanjim bronhijama. Djelotvorne tvari anisa koje se resorbiraju u bronhima izlučuju se preko sluznice bronhija, za razliku od drugih biljnih tvari koje se izlučuju preko i lijeva. Olakšano iskašljavanje u kojemu je i ispljuvak rjeđi, produkt je takvog djelovanja anisa na bronhije. U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo kojega u obliku rado piju i djeca.
Anis je i afrodizijak, pogotovo ako se kuha u vinu i zasladi medom.
Ovaj način pripreme anisa dobar je i za razna stimulativna djelovanja na rad bubrega i mjehura te za stvaranje mlijeka u dojilja, ali je zabranjeno anis rabiti za vrijeme trudnoće.
Čaj od anisa djeluje na pravilan rad žuči.
Dobro djeluje na peristaltiku i crijevnu mikrofloru te pomaže pri eliminaciji raznih parazita.
Eterično ulje anisa koristi se i za vanjsku uporabu te se, primjerice, uspješno primjenjuje kod uništavanja ušiju.
Žvakanje sjemena anisa potiče odstranjivanje glista kod djece, a djeluje i laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.
U novije vrijeme anis se rabi u liječenju raka prostate, hepatitisa i ciroze jetre.
Najnovija istraživanja usmjerena su na djelovanje anisova ulja koje je slično djelovanju adrenalina, na mišićni sustav uključujući skeletni mišićni sustav i srce, kao i na stimulativno djelovanje na CNS (centralni nervni sustav), te na respiratorni sustav

Anis povećava broj leukocita u krvi.
Ulje anisa izvana rabimo kod ujeda insekata, za masažu čela kod glavobolje i sinusa te za inhalacije kod astme, bronhitisa i jakog kašlja.
U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd. Anis se koristi u kozmetici i u proizvodnji likera. U Makedoniji se od anisa pravi mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj ouzo, u Turskoj raki. Kod nas je poznata aniseta, rakija sa sjemenom anisa.

Zvjezdasti anis ili kineski anis (illicium anisatum), djeluje sedativno te pomaže kod nesanice, depresije otklanjajući loše misli i osjećaje.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl