Biljka za kojom su gotovo svi potpuno poludjeli ima i svoju 'mračnu' stranu

kava, Čaj i kava, učenje, pamćenje, kava, maslac u kavi, kava, jutro, šalica kave, stevija, zdravlje, štetnost, miš, kava, užas, kava, podvaljivanje, Sastojci, kava, cijena, kava, tijelo, konzumiranje kave, kava, zdravlje, namirnice, lažni sastojci, muškarci, kava, kava, sol, kava, čaj
Stevija toliko uzima maha da se počela koristiti i u proizvodnji gaziranih pića, što je vjerojatno najpozitivnija stvar. Ako ste već koristili steviju, postoji velika mogućnost da znate da ne sadrži kalorije, no postoje i neke činjenice kojih, vrlo vjerojatno, niste svjesni.

1. Stevija je biljka
Zamjenski šećer se izvlači iz biljke stevie rebaudiane koja raste u Brazilu i Paragvaja, gdje se koristi stotinama godinama kako bi se zasladila hrana, ali i tretirale opekline i želučani problemi.

2. Puno je slađa od šećera
Iako ne sadrži kalorije, ekstrakt biljke može biti 200 puta slađi od iste količine kristal šećera.

3. Može zamijeniti šećer pri pripremi kolača
Sa stevijom možete zasladiti kolače, torte, pa čak i koktele. No budući da je toliko slađa od šećera, zaboravite recept, jer ćete trebati puno manje stevije. No koliko točno manje ovisi o proizvođaču, pa eksperimentirajte dok ne nađete pravi omjer.

4. Ali ne možete je koristiti za karameliziranje
Stevija neće postići smeđu boju kao šećer, pa zaboravite na creme brûlée.

5. Možete je kupiti u obliku tekućine ili kao koncentrat u prahu
Može biti u maloj bočici kao ekstrakt vanilije, kao prah, koji je malo manje zrnat od kristal šećera ili u zrnatom obliku, kao što je šećer. Svaki oblik sadrži različit koncentrat zaslađenosti, pa pročitajte etiketu prije korištenja u receptu.

6. Stevija koju kupite u trgovini ne mora biti potpuno prirodna
Iako je riječ o biljci, kako bi što dulje 'preživjela' na polici supermarketa, mnogi proizvođači ipak dodaju još sastojaka u nju, kao što su primjerice šećerni alkohol i ektrakt lišća stevije.

7. Iako ne sadrži kalorije, to ne znači da ćete smršavjeti ako je koristite kao zamjenu za šećer
Stevija mnogima zvuči kao čarobno rješenje za gubitak kilograma, no ne postoje dokazi da će ova zamjena za šećer suspregnuti nečiju želju za slatkim, te da nećete posegnuti za drugim slatkišima kako bi nadomjestili ono što ste izbacili iz kolača ili kave.

Z.B.S. / huffingtonpost.com