BiH potpisala Konvenciju o borbi protiv krivotvorenja lijekova

mentalna bolest, psihičko stanje, lijekovi, BIH, cijena, lijekovi, bol, lijek, mafija, farmaceuti, lijek, RAK, farmaceutske kuće, farmaceutska industrija, farmaceuti, reklame, reklama, lijekovi, lažni lijekovi, lijekovi, lijekovi za impotenciju, Protuupalni lijekovi, Lijekovi za krvni tlak, Lijekovi protiv bolova, lijekovi i odmor, kućni lijekovi, lažni lijekovi, zdravlje, hrana, lijekovi, lijekovi, lista, pojeftinjenje, odmor, lijekovi, tableta, Lijekovi protiv bolova, konzumiranje lijekova, lijekovi, karcinom

Bosna i Hercegovina je 4. prosinca u Strasburgu potpisala MEDICRIME Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda s ciljem zaštite javnog zdravlja. Na taj način je, nakon Hrvatske, postala druga država u regiji koja je iskazala spremnost da se na organiziran i sustavan način, a u skladu s europskim propisima i standardima, suprotstavi ovom međunarodnom kriminalu.

Konvencija je nadopuna direktivama Europske unije koje reguliraju ovo područje.

Vijeće Europe je usvojilo ovu konvenciju krajem 2010. godine, i njome se prvi put na međunarodnoj razini krivotvorenje lijekova i medicinskih proizvoda, kao i njihova proizvodnja i stavljanje na tržište bez potrebnog odobrenja ili usklađenosti sa sigurnosnim zahtjevima, definiraju kao kaznena djela.

Ministarstvo civilnih poslova BiH od 2011. godine provodi temeljite aktivnosti u vezi s pristupanjem ovoj konvenciji. Državna radna grupa je izradila, a Vijeće ministara BiH u lipnju ove godine usvojilo Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju MEDICRIME konvencije.

Operativnim planom su definirane aktivnosti koje je neophodno preduzeti s ciljem provedbe konvencije, identificirani nositelji, rokovi i potrebna materijalna sredstva za realizaciju definiranih aktivnosti i mjera.

Ministarstvo civilnih poslova će u narednom razdoblju biti odgovorno za koordinaciju aktivnosti na provedbi svih neophodnih mjera definiranih Operativnim planom za provedbu Konvencije, u čemu će surađivati, između ostalih i s Ministarstvom sigurnosti BIH, Interpolom, Ministarstvom pravde BiH, Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, Tužiteljstvom BiH, SIPA-om, Upravom za neizravno oporezivanje BiH i drugim nadležnim institucijama.

U priopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH se navodi da su u otkrivanje i sprječavanje trgovine krivotvorenih proizvoda uključena regulatorna tijela za lijekove, policija, carina, pravosudna tijela i farmaceutska industrija. Također, izuzetno je važna međunarodna suradnja i razmjena informacija o prisutnosti ovih proizvoda na određenim tržištima u svijetu.

Konvencija predviđa i osnivanje nadzornog tijela koje će nadgledati implementaciju Konvencije u zemljama članicama Vijeća. Predviđena je i nabavka specijalne laboratorijske opreme za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, s ciljem pravovremene detekcije krivotvorenih lijekova, što će svakako doprinijeti i kvalitetnijoj zaštiti zdravlja građana BiH od krivotvorenih lijekova.

- Globalno, najčešće se na tržištu nađu krivotvoreni tzv. rekreativni lijekovi, a također citostatici i hormonalni preparati, a takvih preparata se nađe i u BiH, što je dokazano brojnim istražnim akcijama. Također, kupovina lijekova i medicinskih proizvoda putem interneta je izuzetno rizična, i u takvim ponudama se veoma često nalaze krivotvoreni lijekovi, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Fena