Artroza koljena

Artroza koljena, artroze , problem s meniskusom, tetive, koljeno, bol u koljenima, vježbe, pravilne vježbe
Simptomi su stalni bolovi u koljenu i ograničena pokretljivost, koji u velikoj mjeri utječu na ograničenje uobičajenih životnih aktivnosti.

Što je oštećenje veće, to su češći bolovi i za vrijeme mirovanja. Bol se javlja nakon dužeg sjedenja, javlja se bol "iza" koljena, a pojačava se nakon nošenja tereta. Česti su i različiti zvukovi koji se čuju iz zgloba, a simptomi se pogoršavaju za vrijeme vlažnog i hladnog vremena. Bolovi su posebno jaki kada se osoba penje po stepenicama ili hoda na neravnoj površini. Na početku kretanja bolovi su jaki, nakon nekog vremena intenzitet boli se smanjuje, ali ako se dugo kreće, bol se vraća istim intenzitetom.U tom slučaju potreban je što raniji pregled doktora sepcijalista-ortopeda, jer samo pravovremena terapija može ublažiti i olakšati bolest, pa ju i zaustaviti.

Povreda koljena ili njegove strukture (oštećenja meniskusa, pucanje tetiva i sl.) ubrzavaju bolest. Ukoliko se artroza koljena razvije, dolazi do daljnjeg oštećenja hrskavice koljena. Kod jakog oštećenja osoba ne može više micati koljeno bez osjećaja bola, dok u ekstremnim slučajevima dolazi do kompletnog okoštanja zgloba koljena. Ukoliko ne tretiramo koljeno, obavezna je operacija ili umjetni zglob, da bi se kod osobe zadržala pokretljivost.

Terapija - protiv bolova se ovisno o njihovom intenzitetu, koriste različiti lijekovi koji istovremeno djeluju i protiv upala. Kod težih oštećenja predlaže se aplikacija injekcije s kortikosteroidima direktno u koljeno(intraartikularno), popularnije zvane "blokade".

Zadnjih godina na tržište su došle i injekcije hijalurona-koji se normalno nalazi u zglobu te ima zaštitnu ulogu hrskavici zgloba te također održava viskoznost zglobne tekućine, laički- podmazuje zglob. Mi u Poliklinici Rehabilitacija Nova koristimo Crespine gel-ia injekciju hijaluronske kiseline implantata visoke čistoće.

Osim toga, vrlo bitan dio rehabilitacije je vježbanje, istezanje i jačanje odgovarajućih mišićnih skupina.

To se može odvijati klasičnim izotoničkim načinom vježbanja ili vježbanjem na izotoničkoj spravi Isomed 2000 koja do 3 puta brže vraća izgubljenu snagu u mišić.