Ako želite biti zdraviji, nemojte lagati

laž, laganje, zdravlje, laganje, laži, veza, laganje, znakovi, laži, laž, prijevara, varanje, laži, rečenice, otkrivanje, muškarci, laganje
Do ovog su zaključka stigli američki istraživači koji su 110 osoba starih između 18 i 71 godine podvrgnuli zanimljivom ispitivanju. Jednom tjedno, i tako deset tjedana, ispitanici su ispunili upitnik o svom zdravlju i vezama te prošli poligraf kako bi se procijenio broj većih i manjih laži koje su izrekli prethodni tjedan, piše ordinacija.hr.

Uputili su polovicu ispitanika da se suzdrže od laži za vrijeme ispitivanja. Smjeli su prešutjeti istinu, odbiti odgovoriti na neko pitanje, čuvati tajne, ali nije im bilo dozvoljeno slagati. Druga polovica ispitanika nije dobila nikakve upute. Istraživači su ustanovili kako je veza između veće istinitosti u govoru povezanija s boljim zdravljem nego što je slučaj bio s ispitanicima koji su smjeli lagati.

"Dokazi tvrde kako Amerikanci prosječno slažu 11 puta tjedno. Htjeli smo saznati može li iskreniji život zaista dovesti do boljeg zdravlja. Ustanovili smo da ispitanici mogu namjerno i drastično smanjiti broj svakodnevnih laži, a to je zauzvrat povezano sa značajno boljim zdravljem", objasnila je Anita Kelly, profesorica psihologije Sveučilišta Notre Dame iz Indiane, ujedno i voditeljica studije.

Njen je tim također ustanovio kako su se i odnosi istinoljubivih osoba s bližnjima poboljšali. Tako su osim boljeg zdravlja uživali i bolje odnose s prijateljima.

Kada ste vi zadnji put slagali?