Ako večeras popijete kavu, sutra će se vašem tijelu dogoditi ovo!

kava, Čaj i kava, učenje, pamćenje, kava, maslac u kavi, kava, jutro, šalica kave, stevija, zdravlje, štetnost, miš, kava, užas, kava, podvaljivanje, Sastojci, kava, cijena, kava, tijelo, konzumiranje kave, kava, zdravlje, namirnice, lažni sastojci, muškarci, kava, kava, sol, kava, čaj
... za cikluse spavanja i buđenja. zaključci su istraživanja sa Sveučilišta Colorado.
Sudionici istraživanja koji su konzumirali dozu kofeina, ekvivalent dvostrukom espressu, tri sata prije uobičajenog doba odlaska u krevet, "zaradili su" pomicanje cirkadijskog sata za 40-ak minuta, prenosi večernjak.

To znači da ćete navečer teže usnuti, ali to će vam i poremetiti ritam i nakon buđenja. Ne trebate imati dugu naviku večernjeg ispijanja nekog napitka s kofeinom da biste osjetili ovu posljedicu. I jedna doza, sasvim "slučajna" imat će utjecaj na pomicanje cirkadijskog sata, tvrde stručnjaci.

To da kofein utječe na uspavljivanje, odnosno da nas drži duže budnima, nije novost, ali ovo istraživanje posebno je zanimljivo jer je pojašnjeno da se zbog kofeina u našem organizmu povećava razina cikličnog AMP-a, a sam kofein veže se na pojedine receptore u tijelu koji blokiraju učinke pospanosti.

Autor: PortalOko.hr