Ako ste se ove sezone ‘najeli’ paradajza, evo koji su vam dijelovi tijela najviše zahvalni!

paradajz, likopen, zdravlje, rajčica, zdravlje, paradajiz, hrana, ljeto, voće, paradajiz, dijeta, mršavljenje uz trening, namirnice, kuhanje, zdravlje, rajčica, pluća, Zaštita od raka pluća, savjeti, jestivost, povrće, rajčice  , paradajiz

Najprije ...

Likopen koji paradajzu daje tipičnu crvenu boju, koristan je protiv brojnih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama organizma pod uticajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zracima, zagađenom zraku...

Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen. Da bi naš organizam imao koristi od ovog antioksidansa, potrebno ga je unositi sa hranom. Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena, kao paradajz.

Obradovali ste svoje srce

Neka od tih istraživanja dokazala su korisnost likopena ne samo u spriječavanju raka već i bolesti srca, kao i visokog kolesterola u krvi. Likopen može sprečiti malignu transformaciju, staničnii proces koji opisuje preobražaj normalne stanice u stanicu raka. Istraživanja polako dokazuju da konzumiranje paradajza i proizvoda od paradajza vrlo vjerojatno može spriječiti oksidaciju seruma lipida i značajno smanjiti rizik od degeneracije makule.

Obradovali ste kožu i svoje pluća

Jer paradajz je veliki izvor kalijuma i vitamina: A, C, E i folne kiseline. Stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da karotenoida od koga najviše ima beta karotena, ima više u organski uzgajanom paradajzu, nego u konvencionalno uzgajanom. Beta karoten iz kog se stvara i A vitamin izuzetno je jak antioksidans i štiti kožu od oštećenja na suncu. Istraživanja su pokazale da konzumiranjem paradajza smanjujemo rizik i od tumora jajnika, astme i kroničnih plućnih bolesti.

Probavni sistem je osvježen

Paradajz je vrlo dobro sredstvo za pražnjenje crijeva, što trebaju da imaju na umu oni koji pate od zatvora i hemoroida. Također potiče rad gušterače. Koristan vam je bio i ako imate probleme s cirkulacijom. Preporučuje se anemičnim osobama i onima koji imaju problema sa dijabetesom. Kora paradajza je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala. Ovo povrće takođe utječe i na hormon leptin koji utiče na metabolizam, kontrolira apetit i pomaže u mršavljenju.

A trebate znati i ovo ...

Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u svježem, nego i kuhanom obliku. Kod kuhanja, iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se - nasuprot očekivanjima. Iako je već  napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja paradajza na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvataju, da potpuni potencijal paradajza još nije razotkriven.

 

The Health