9 lukavih načina kako manje jesti i smršaviti prije Božića

mršavljenje, dijeta, trikovi, doručak, mršavljenje, odabir, razlozi, kilogrami, stres, mršavljenje, savjeti, zdravlje, frižider, namirnice, mršavljenje, mršavljenje, dijeta, savjeti, mršavljenje, stomak, kilogrami, mršavljenje, trikovi, pomoć, mršavljanje, pravila, lijek, mršavljenje, mršavljenje, savjeti, mršavljenje, dijeta, trikovi, mršavljenje, roditelji, trudnoća, beba, mršavljenje, ravan stomak, mršavljenje, žena, hrana, mršavljenje, debljanje, mit, činjenica, mršavljenje, hrana, namirnice, tijelo, mršavljenje, savjeti, mršavljenje, ljeto, načini, mršavljenje, načini, mršavljenje uz trening, gladovanje, zdravlje, dijeta, salo, trbuh, dijeta, mršavljenje uz trening, pića, stomak, mršavljenje uz trening, debeli, djeca, bakterije, dr oz, dijeta, mršavljenje uz trening, dijeta, Božić, mršavljenje, blagdani, hrana za jelo, odricanje, čaj, đumbir, mršavljenje uz trening, debljina, zemlje, svijet oko nas, zdravlje, čudotvorni napitak, dijeta, đumbir, med, pomaže kod mr
Božićne i novogodišnje fešte su već iza ugla, a vama ona haljina koju ste si zacrtali da želite nositi još uvijek ne stoji kako treba - trbušćić vam strši ili pak je preuska ondje gdje ne bi smela biti. A možda niti ne stanete još u nju. Nemojte očajavati još ima vremena da skinete višak kila, a to možete učiniti i bez stresa, očajavanja i, najvažnije, izgladnjivanja.

Dovoljni su već i mali trikovi koji će vam pomoći da jedete manje ili sporije - oboje pomaže da se brže osjećate siti i da smršavite.

1. Koristite manje tanjure i zdjelice
Ispada da ovaj trik zaista pali. Istraživači s Cornell sveučilišta otkrili su da su, kad su ispitanicima dali identične veličine porcija u posudama različitih veličina, ispitanici s manjim posudama jeli manje. Drugo pak istraživanje s istog sveučilišta pokazalo je da su ispitanici posjeli čak 31 posto više sladoleda kada im je on bio poslužen u velikoj posudi, u usporedbi s onima kojima je bio poslužen u maloj posudici. Zašto? Ljudi često vole "očistiti" tanjur, bez obzira na to osjećaju li se već sitima. A ako u startu krenu s manjom porcijom (jer na manji tanjur stanje manje hrane) manje će i pojesti.

2. Odaberite pravi "beštek"
Osobe koje su jele s manjom vilicom pojele su 21 posto manje hrane od onih koji su jeli vilicom normalne veličine, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah. Prema autorima istraživanja, što više zalogaja morate pojesti, to sporije konzumirate hranu i puno su veće šanse da ćete se brže osjećati sitima. Isto vrijedi i za jedenje hrane malom žličicom.

3. Jedite suprotnom rukom
Lako je prejesti se kada čavrljate za stolom ili gledate televiziju. No, korištenje suprotne ruke (ako ste dešnjak koristite lijevu ruku, i obrnuto) teško je i zahtijeva da vam pažnja bude usmjerena na tanjur, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta Južne Kalifornije. Osobe koje su jele sa suprotnom rukom od njihove dominantne jele su sporije i pojele manje. Osim toga, istraživanje je pokazalo da su osobe koje su koristile dominantnu ruku jele čisto iz navike, bez obzira na to jesu li bili gladni i je li im se ta hrana dopadala.

4. Prigušite svjetla
Ispada da mrak uopće nije strašan i da vam može pomoći smršaviti! Novo istraživanje provedeno na Cornell sveučilištu govori da je tajna do manje jedenja, i bržeg osjećaja sitosti, potpuno jednostavna - samo prigušite svjetla. Istraživači su ustanovili da su osobe koje su jele pod prigušenim svijetlom konzumirale 175 manje kalorija od onih koji su jeli u jako osvijetljenim prostorijama. Ispitanici u grupi s prigušenim svjetlima pojeli su 18 posto manje hrane na svom tanjuru i više su uživali u njoj. Dakle, romantično okruženje može vam pomoći da smršavite, nije li to fantastično?

5. Pijte iz ravne, a ne zaobljene čaše
Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje piju iz čaše koja je zaobljena u sredini, umjesto potpuno uzdužno ravne čaše, popiju na kraju 60 posto više soka ili alkohola, a to se itekako osjeti i po kalorijama. Istraživači misle da je to zbog toga što ljudi, kad je čaša zaobljena, nemaju osjećaj gdje je polovica čaše, pa im je lakše onda do kraja iskapiti čašu.

6. Gledajte u zdravu hranu, da ne poželite onu kaloričnu
Gledanje finih, kaloričnih recepata i slika te hrane neće vam pomoći da zauzdate želju ili glad, već će vas i potaknuti da posegnete za nekakvim grickalicama ili konkretnijom hranom. Da biste to spriječili, stručnjaci tvrde, da je dovoljno samo gledati zdravu hranu (pravu ili na slikama), pa nećete željeti nezdrave stvari (a možda vas i potpuno prođe volja za hranom - šala! :)

7. Pijte vodu, po mogućnosti mineralnu
I po ovom pitanju provedeno je već nekoliko istraživanja, a rezultati nekih pokazuju da postoji puno veća šansa da ćete imati potrebu pojesti neko povrće (a ne masnu ikaloričnu hranu) ako pijete vodu uz obrok umjesto soka. A kad je u pitanju voda - ona s mjehurićima će vas puno bolje zasititi od obične (samo ne pretjerujte jer mineralna zna imati dosta soli).

8. Veselite se ručku
Ovo nas je totalno iznenadilo. Stručnjaci tvrde da kada željno iščekujete jelo vaše tijelo u stvari izlučuje manje ghrelina (hormon apetita) - a to znači da ćete biti manje gladni i konzumirati manje kalorija.

9. Uživajte u prva tri zalogaja
Kad obraćate pozornost i analizirate teksturu i sve okuse hrane u vašim ustima, prevarit ćete vaš mozak i natjerati da vjeruje da je vaš želudac puniji nego što zapravo jest.

Izvor: zena.hr