6 savjeta uz koje ćete napokon prestati mrziti vježbanje

tjelovježba, vježbanje, seks, tjelovježba, zdravlje, fitnes, Body-fitness, vježbanje, fitnes, savjeti, vježbanje, tijelo

Svakako ih isprobajte i vjerujte u sebe, te nikako ne odustajte, i to još uz onu rečenicu 'Ma, ja sam lijenčina za vježbanje'. Jer, vi to možete!

Autor : Zadovoljna.hr

Ako vježbate na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite si neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program

Ako vježbate na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite si neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program (Foto: Shutterstock)
1. Promijenite tip vježbanja
Možda vam odlasci na trening teško padaju jer stalno radite isti tip vježbi i nedovoljno mijenjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, promijeniti i tip vježbi i rekvizite), a možda jednostavno morate promijenite sport kojim se bavite.

Na primjer, dinamičan aerobik uz dance glazbu zamijenite smirenijom jogom ili pilatesom, uz tihu, smirujuću glazbu u pozadini. Ako vam je joggiranje prenaporno, pokušajte s plivanjem. Postoji niz sportova - saznajte kakve su mogućnosti, što se sve nudi u vašoj blizini, i otiđite bar na probni trening nečeg novog, možda se ugodno iznenadite!

2. Psihotrik: budite sam svoj trener
Osnove psihilogije nas uče da čovjek mora voljeti samog sebe i u prvom redu biti sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju - trener. Tjelovježba ili bavljenje sportom je, uz pravilnu prehranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera, ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopće doći na trening, postanite sam svoj trener.

Zamislite što biste voljeli da vam trener sada kaže, što biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju? Pa lijepo podignite kažiprst i sami sebi recite E, vježbat ćeš! Nema izgovora!

3. Dodajte glazbu ili čak film
Uz dobru glazbu ili nešto što vam lagano odvlači pažnju, bit ćete motiviraniji za vježbanje. Ako na vježbanju nemate glazbu, možda možete staviti slušalice i pustiti si najdraže pjesme, ili uključiti glazbu na zvučnike ako vježbate kod kuće, npr. vozite sobni bicikl ili vježbate prema uputama s CD-a ili interneta.

Ako vježbate npr. na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite si neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vrijeme brže proći i duže ćete izdržati.

4. Pratite napredak
Napravite tablicu i u nju bilježite kada ste, što i koliko dugo vježbali. Možete i sami sebe nagrađivati - primjerice: uspijem li vježbati tri puta tjedno, na kraju tjedna počastit ću se odlaskom u kino. Želite li smršaviti, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno tjelesne mjere, što ste jeli, te bilježite pijete li dovoljno vode.

5. Vježbajte u dobrom društvu
U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. K tome, ako se primjerice vaša prijateljica također upiše na tečaj zumbe, moći ćete jedna drugu motivirati odnosno, grubo rečeno, natjeravati da i odlazite na treninge.

6. Natječite se
Ako možete, sudjelujte u nekom natjecanju jer će vas to motivirati da se više trudite. Posebno ako je u pitanju novčana nagrada. Ili se javite na neki sportski tečaj prilikom kojeg će se vaš napredak u vježbanju pratiti putem medija. Također, možete baciti okladu i s prijateljicama - primjerice, koja će za mjesec dana moći napraviti više trbušnjaka.