5 znakova da ne jedete dovoljno proteina - 01.10.2014

mljekara, blokada, granica, mlijeko, zdravlje, mljekomati, Ljubljana, bolesti jetre, kancerogene tvari, Agencija za sigurnu hranu, Posušje, mlijeko, otkup, mlijeko, izvoz, proteini, nedostatak proteina, znakovi, mlijeko, kravlje mlijeko, kozije mlijeko, mlijeko, zdravlje, alergije, mljekari, mljekara, izvoz, eu, BIH, mlijeko, izvoz, istraga, mlijeko, Lijanovići, glamoč, zdravlje, hrana, mlijeko, koncentracija kloramfenikola, antibiotik, kancerogene tvari, mlijeko, hrvatska EU, Marijana Petir, mlijeko, sok od naranče

Bjelančevine ili proteini su jako bitni za naš organizam. Oni naime predstavljaju glavni građevni materijal našeg organizma, a uključeni su u gotovo sve biokemijske procese stanica. Primjerice, sudjeluju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kisik u tijelu, u izgradnji i obnovi mišićnog tkiva, rastu kose, noktiju i kože te prijenosu hranjivih tvari.

Što još morate znati o proteinima?

Proteini su izgrađeni od različitih kombinacija ukupno 20 aminokiselina, od čega ih je 8 esencijalno, što znači da ih naš organizam ne može proizvesti, već ih moramo unijeti hranom.

Proteini se nalaze u gotovo svoj hrani, osim u rafiniranim šećerima i mastima. Hrana životinjskog podrijetla, poput mesa, riba, jaja, mlijeka, jogurta i sira, najbolji je izvor proteina. Biljni proteini nalaze se u mahunarkama (grah, grašak, mahune, slanutak, leća...), žitaricama, zelenom lisnatom povrću i heljdi. Prosječan čovjek treba 1 - 1,5 grama proteina po kilogramu tjelesne mase dnevno.

Ako se pitate uzimate li dovoljno proteina, obratite pažnju i na sljedeće. Ovo su znakovi da ne jedete dovoljno proteina:

1. Žudite za slatkim
Jedan od prvi znakova nedovoljnog unosa proteina je: jede vam se nešto slatko i nikad se ne osjećate potpuno sitima. Pitate se, kako to da onda ne žudite za mesom i jajima? Pa, jedna od glavnih funkcija proteina je održavanje stalne razine glukoze u krvi, pa uz nestašicu proteina imate i nagli pad glukoze i želju za namirnicama koje će vam brzo dati energiju, kao što su slatkiši.
To vjerojatno objašnjava i zašto mnogo vegetarijanaca (ako ne paze na dovoljan unos proteina iz neživotinjskih izvora) tako pati za čokoladom. Pojedete li za doručak samo žitarice s mlijekom, trenutno ćete dobiti energiju, ali ubrzo ćete ogladnjeti.

2. Osjećate se umorno
Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osjećaj da ne možete normalno funkcionirati. Naravno, vaš mozak treba proteine da bi se dobro osjećao. Tražite li stalno rješenje u ugljikohidratima kao što su peciva ili keksi, dobit ćete trenutnu energiju i zatim ponovno pad energije uz osjećaj da se ne možete fokusirati.

3. Ispada vam kosa
Proteini izgrađuju sve stanice u tijelu, uključujući i folikul kose. Jaki folikuli držat će kosu na glavi, bez obzira na moguća zatezanja kose gumicom, češljanje i sl. No, ako vam kronično nedostaje proteina, mogli biste primijetiti da vam kosa više opada i da su vam vlasi tanje.

4. Osjećate se slabo
Proteini su ključni za gradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići s vremenom oslabljuju.

5. Često ste bolesni
Bez dovoljno proteina nema ni dobrog imuniteta! Zato, ako primjećujete da češće pokupite prehladu ili virozu nego drugi ljudi, a inače ste dobrog zdravlja, možda je za to kriva nestašica proteina u vašem tijelu.

zadovoljna.hr