5 'zdravih' priloga koji su gori od prženih krumpirića

krompiri, tajna, pečeni krompir, prilozi , Pomfrit, zdravlje
U želji da izbjegnemo zamku konzumiranja krumpirića uz glavno jelo, često puta posežemo za prilozima koji se u konačnici pokažu gorim izborom od samog prženog krumpira. Otkrijte gdje se kriju zamke i kako ih izbjeći

1. Salata s dresingom
Ako mislite pržene krumpiriće zamijeniti salatom u restoranu brze prehrana, mogli biste se neugodno iznenaditi. Ona se obično služi uz industrijske preljeve koji su puni zasićnih masnih kiselina i soli koji kombinirani s niskokaloričnom kristalkom, svježom baburom ili krastavcima tvore kalorijsku bombu. Razmislite, samo jedna žličica majoneze ima oko 60 kalorija.

Želite li uistinu jesti zdravo, salatu začinite preljevom kojeg ste sami pripremili, a u kojem znate količinu prirodnih namirnica koje ste dodali poput maslinovog ulja, limuna, soli i papra.

2. Juha
Ako mislite da ćete obrok započeti juhom i tako smanjiti potrebu za hranom u glavnom obroku - bravo za vas! Juha je odličan način da unesete vrijedne vitamine i minerale, i nameće se kao odličan dijetalni trik - ali samo ako ste je sami pripremili.

Juhe iz vrećice ili konzerve imaju tek 50 kalorija po šalici, ali su prepune soli i aditiva, koji povišavaju krvni tlak i stavljaju vas u opasnost od dobivanja dijabetesa i bolesti krvožiljnog sustava. Umjesto toga birajte domaće juhice od povrća za čiju vam pripremu treba dvadesetak minuta.

3. Prženi kolutići luka
Ova američka umotvorina posredstvom stranih lanaca brze prehrane zaživjela je i u našoj prehrambenoj kulturi. Ako vjerujete da su prženi kolutići luka bolja alternativa krumpirićima, razmislite malo bolje.

Kružići luka stavljaju se u smjesu za pohanje, a potom prže u dubokom ulju na isti način kao i krumpirići pa imaju otprilike jednaku kalorijsku vrijednost.

Ako vam to želučane kiseline (i okolina!) dopuštaju, uz meso radije jedite svježi luk, koji u stotinu grama krije tek 33 kalorije.

4. Tjestenina s rastopljenim sirom
Protivno uvriježenom mišljenju, tjestenina vas neće udebljati. Za nakupljanje suvišnih kilograma 'krivi' su masni umaci. Ako umjesto krumpira birate paštu sa sirom, pripremite se na još jednu kalorijsku bombu.

U 10 dekagrama prosječnog polumasnog sira za ribanje nalazi se više od 400 kalorija, a kad se tomu pribroje i druge namirnice koje idu u ovu brzinsku klasiku poput vrhnja za kuhanje, jasno vam je da niste odabrali 'zdravo'.

Kuhanu tjesteninu radije pomiješajte sa svježim sirom i malo maslinova ulja kako bi kreirali 'lakši' i dijetalniji prilog za glavno jelo.

5. Kroketi
Uživate u zlatno-smeđim kroketima? Za prilog glavnome jelu mogli ste naručiti i klasični krumpiriće iz friteze. Kroketi su zapravo krumpirovi popečci koji se prže u dubokom ulju, a imaju tek desetak kalorija manje od iste količine pomfrita.

Ako ne možete bez krumpira odlučite se radije za kuhani krumpir začinjen s malo soli i maslinova ulja - koja ima trostruko manje kalorija od prženih alternativa.

zadovoljna.hr