5 razloga zašto biste danas trebali pojesti jabuku

Smanjenje kolesterola, težine i poboljšanje 'inteligencije' samo su neke od posljedica redovitog konzumiranja ovog uvijek dostupnog voća.

Pružaju duži osjećaj sitosti
S obzirom da ih je potrebno duže žvakati, voćni šećer iz jabuka sporo i postepeno ulazi u organizam i održava razinu šećera i inzulina stabilnom. Za razliku od jabuke, slatkiši utječu na nagli porast šećera u krvi i privremenu sitost, no ta razina se jednako naglo i snizi, glad se vrati, a kalorije ostaju.
No jabuke daju duži osjećaj sitosti upravo zbog postepenog unosa šećera, a sadrže minimalan broj kalorija, pa je njihova važnost u održavanju ravnomjerne težine neupitna.

Poboljšavaju rad dišnih puteva
Prema nedavnom britanskom istraživanju, djeca čije su majke često konzumirale jabuke tijekom trudnoće imaju mnogo manje šanse obolijevanja od astme, tumora i drugih bolesti dišnih puteva od djece čije majke nisu često jele jabuku.

Gutaju kolesterol
Zahvaljujući pektinu i polifenolu koje sadrže, jabuke djeluju na smanjenje razine kolesterola i sprečavaju njegovo nakupljanje u krvnim žilama. Za još bolji učinak, nemojte guliti koru jabuke jer je i ona bogata ovim sastojcima kao i središnji dio.

Suzbijaju rak
Osobe koje jedu jednu jabuku dnevno imaju čak do 42 posto manje mogućnosti obolijevanja od raka. Talijanski istraživači su dokazali da neki sastojci u jabukama sprečavaju širenje stanica zahvaćenih tumorom. A ovaj postotak svakako nije zanemariv.

Čine nas pametnijima
Spojem određenih sastojaka iz jabuke s enzimima u ljudskom organizmu nastaje neurotransmiter acetilkolin čija je uloga prijenos impulsa između živčanih stanica. Jednostavno rečeno, što više jabuka pojedemo, to će snažnije biti djelovanje acetilkolina, što utječe na poboljšano pamćenje, koncentraciju i učenje.
izvor: Zadovoljna.hr