5 promjena koje se dogode kada prestanete koristiti tampone

tamponi, opasnost za zdravlje, tamponi, zdravlje
1. Smanjuje se izloženost kemikalijama. Većina tampona napravljena je od kombinacije pamuka i rajona, sintetičkog materijala koji sadrži dioksin. To je kemikalija koja nastaje kao nusprodukt tijekom proizvodnje rajona i stručnjaci tvrde da je kancerogena.
U većim količinama može uzrokovati probleme u imunosnom sustavu i neplodnost. Korištenje tampona u potpunosti napravljenog od pamuka pomoći će u smanjivanju izloženosti dioksinu, ali neće vas štititi od ostalih kemikalija koje se nalaze u njima.

2. Povećava se količina dobrih bakterija u vagini. Tamponi imaju veliku moć apsorpcije što je pogodno za menstruaciju, ali istodobno upijaju i dobre bakterije koje se nalaze u vagini i potrebne su za zdrav ekosistem. Mogu promijeniti pH vaše vagine i povećati rizik za oboljenje od infekcija.

3. Riješit ćete se problema s 'propuštanjem'. Ovisno o jačini menstruacije i položaju u vagini, tamponi mogu propuštati menstrualni krv i tako uzrokovati curenje. Upravo zato mnoge žene koriste tampone u kombinaciji s uloškom, ali u tim situacijama tampon je onda potpuno bespotreban i radije ostanite samo pri ulošku.

4. Nestaje neugodan miris. Menstrualna krv sama po sebi nema intenzivan miris već je on potpuno neutralan. Čim umetnete tampon u vaginu započinje proces oksidacije i razvijaju se bakterije koje su zaslužne za stvaranje neugodnih mirisa.

5. Možete pratiti rad svog tijela. Alternative za tampon poput menstrualne čašice omogućuju vam da vidite teksturu krvi, razinu zgrušanosti, boju i osjetite miris. Tako možete detaljno pratiti svaku menstruaciju i prije primijetiti eventualne probleme. Na primjer, hormonalne promjene uzrokuju pojačanu menstruaciju, a uz pomoć čašice ili uloška možete lakše pratiti količinu izbačene menstrualne krvi.

zadovoljna.hr