5 najvećih gluposti koje rade ljudi kada se razbole

prehlada, lijek, navike, pravila, zdravlje, prehlada, lijek, muškarci, žene, nos, prehlada, lijek za prehladu, gripa, prehlada, virusi, prehlada, izbjegavanje, zdravlje, glupost, lijekovi, nos, prehlada, sluz, prehlada, gripa, borba, sinusi, liječenje, sinusi, lijek, zdravlje, prehlada, virusi, kronične grlobolje, grlobolja, lijek, prehlada, zima, prehlade, lijek za prehladu, prehlade mjehura, prehlada, gripa, namirnice, prehlada, imunitet, jačanje imuniteta, metoda, namirnice, prehlada, kad što jesti, začepljen nos, ispuhivanje nosa, imunitet, napitak, đumbir, recept, prehlada, prehlada, zdravlje, prehlada, nos, juha, prehlada, prehlada, curenje nosa, načini, prehlada, lijek, prehlada, prehlada, ispuhivanje nosa
Ovo je 5 gluposti koje najčešće radimo kada smo bolesni, a ne bismo trebali, piše Yahoo.

1. Previše lijekova

Kada "zaradimo" prehladu ili gripu, mnogi će posegnuti za ponekim farmaceutskim proizvodima u nadi da će što prije ozdraviti. Ako ste prehlađeni ili bolujete od gripe htjet ćete što prije umiriti simptome. Pri tome uzmete jednu dozu nekog medikamenta, ali za15-ak minuta ne osjećate poboljšanje pa posegnete za još jednom dozom? Oprez, to može odgoditi ozdravljenje za dan ili dva, a prije uzimanja bilo kojih proizvoda za smanjenje simptoma prehlade proučite koje je vrijeme djelovanja i koja je preporučena doza. Pretjerana uporaba lijekova tijekom prehlade može izazvati nove neželjene simptome i nuspojave.

2. Pretjerano ispuhivanje nosa

Čini se logičnim, zar ne? Kada ste prehlađeni i curi vam nos, trošite na desetke papirnatih rupčića kako biste što prije "ispuhali prehladu". Ipak, iako će jako "puhanje nosa" donijeti trenutno olakšanje, to može dovesti do toga da "povučete" u sinuse tekućinu/slinu koja sadrži bakterije. Rješenje? Kada ispuhujete nos, radite to nježno i polako i nemojte pritom stiskati nosnice.

3. Nalijevate se kavom s nadom da ćete dobiti više energije

Kada ste prehlađeni ili bolujete od gripe, morate uzeti vrijeme za oporavak. Hidratacija, osim mirovanja, vrlo je bitna stavka pri ozdravljenju. Ako pokušavate izdržati još koji dan na poslu pa posegnete za većom količinom kave, ne radite sebi dobro. Kava će dodatno dehidrirati vaš organizam i učiniti stvari malo težima.

4. Uzimate stare antibiotike

Jeste li od liječnika jednom dobili recept za antibiotike, ali niste potrošili cijelo pakiranje? Zasigurno. Možda ste među onima koji su zdušno sačuvali ostatak lijekova " ako opet zatreba". Antibiotici djeluju na bakterije, a ne na viruse pa nema smisla posezati za njima ako su uzročnici virusi. Pogotovo, nikada ne biste trebali uzimati antibiotike na svoju ruku, bez preporuke liječnika.

5. Ne pratite upute za uporabu spreja za nos

Začepljen vam je nos, imate problema s disanjem i težite udahnuti malo kisika kroz te "zakrčene nosnice"? Vjerojatno onda ne ispuštate iz ruke sprej za nos. Prije uporabe svakako pročitajte upute za primjenu i obavezno ih se pridržavajte. Ako ga koristite duže nego je preporučeno, to može dovesti do nove upale i novih zdravstvenih problema.