5 jeftinih i jednostavnih načina do lijepog osmjeha

5 jeftinih i jednostavnih načina do lijepog osmjeha

Lijep osmjeh je ukras svakog lica i svatko od nas ga želi, no to ne znači da samo spremni, ili da uopće možemo, potrošiti tisuće kuna (i sate i sate na zubarskoj stolici) za profesionalni tretman izbjeljivanja. I što onda učiniti kako bismo imali biserno bijele zube? Jedna od najpoznatijih njujorških stomatologinja Elisa Mello dala je nekoliko savjeta kako na jeftin i jednostavan način dobiti instant rezultate:

Ujutro
Ako volite koristiti trakice za izbjeljivanje, ali vam se ne da čekati 15 ili 20 minuta dok one ne odrade svoje, onda istovremeno radite još nešto. Primjerice, čim se ustanete odmah stavite trakice za izbjeljivanje zubi i tek onda krenite pod tuš.

Za ručkom
Grgljajte vodu u ustima nekih 30 sekundi odmah nakon jela (ovo pomaže da se ostaci hrane i mrlje od hrane odmah isperu). Ili joj bolje, imajte pri ruci vodicu za ispiranje usta s flourom te nju kratko progrgljate. Ovako ćete i očistiti zube, a pomoći će i s problemom zadaha nakon jela.   
Međuobrok - Ako ogladnite u toku dana jedite jabuke, kruške, jagode, celer ili mrkve. Bilo koje sirovo voće ili povrće koje pomaže stvoriti slinu pomoći će uništiti bakterije i održati bjelinu vaših zubi.

Nakon posla
Kada odlučite izaći, odaberite ruž za usne koji će učiniti vaše zube bjelijima. Ruževi s plavim podtonovima – ružičasti, crveni, boja burgundca i boja šljive, najbolje to rade. Budite oprezni kada birate nijanse s narančastim podtonovima, oni mogu učiniti vaše zube još žućkastijima.

Na večeri
Nakon večere u restoranu, gdje nemate u blizini četkicu za zube ili vodicu za ispiranje ustiju, u usta stavite žvakaću gumu – po mogućnosti onu koja sadrži Xylitol (zamjena za šećer, pogađa sastav bakterija u usnoj šupljini već pri malim koncentracijma). No i svaka druga žvakaća bez šećera će dobro doći. Žvakaće gume stimuliraju stvaranje sline koja pomaže održavanju čistoće usta - ona ima priodno antibakterijsko djelovanje i ispiranjem odnosi ostatke hrane.

Prije spavanja
Isto kao što je loša navika ići spavati bez da ste očistili lice od šminke, isto tako nemojte otići spavat bež temeljitog četkanja zubi, a usput zube očistite i zubnim koncem (ostaci hrane i bakterije koji su ušli između zubi mogu se odstraniti pomoću svilenog konca za zube).

zena.hr