4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

Savšenstvo ljekovitih sastojaka tog trojca jamčilo je odlično zdravlje i izvrstan imunitet našim precima koji su unatoč oskudnim životnim uvjetima uspješno odolijevali brojnim bolestima.

Osobito u zimskim mjesecima! Viroze i gripu savladavali su zahvaljujući imunitetu osnaženom velikom količinom vitamina C iz kiselog kupusa te iznimnom bogatstvu minerala i vrijednih sastojaka u luku i češnjaku. U kontinentalnoj je Hrvatskoj, zbog svoje ljekovitosti, jako cijenjen hren.

1. Kiseli kupus tjera bolesti

Jedite kiseli kupus, sačuvajte zdravlje! On je zlatna riznica vitamina C, gotovo svih minerala i vrijednih sastojaka koji tjeraju sve bolesti. Odličan je čistač organizma pa ga i nutricionisti obvezno preporučuju uz svinjsko meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže rad žuči i snižava šećer.

Stari narodni recept glasi - jedite dnevno barem 200 grama sirovog kiselog kupusa ( možete ga začiniti s malo malsinova ulja) i bit ćete puni snage. Virusi će vas zaobilaziti u širokom luku.

2. Luk za zdrave žile

Da biste ostali zdravi, spriječili nastanak ugrušaka i šećerne bolesti, valja jesti luk svaki dan. To je preporuka naših baka koje su posebno preporučivale mladi luk. Danas je to potvrdila i znanost.

3. Hren

Ima izrazita ljekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, učinkovit je kod prehlade i gripe, čisti začepljene sinuse. Ljekovit je za grlo. Obiluje vitaminima i mineralima.

4. Češnjak ubija viruse

Naši su stari znali - češnjak je lijek za sve bolesti. Koristili su ga u liječenju rana, bolesti srca, ospica, tumora, prehlade i gripe. Znanost je potvrdila da ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Snažan je antioksidans i jača imunitet... Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca. snižava kolesterol i krvni tlak te sprečava moždani udar.

Svaku večer prije spavanja osoba oboljela od astme trebala bi popiti čašu mlijeka u kojoj su se kuhala tri češnja češnjaka. To će joj, jamči narodno iskustvo, spriječiti napadaje astme.

Izvor: vecernji.hr