4 namirnice koje imaju više vitamina A od mrkve

vitamine A, namirnice bogate vitaminom A, bundeva, jesen
Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u obrani od infekcija. Evo namirnica koje su bolji opskrbljivači vitaminom A čak i od mrkvi

1. Tikva
Stotinu grama ovog slasnog jesenskog ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovicu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrijednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no valja imati na umu da ćete u ovome obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.

2. Batat
Slatki krumpiri zadovoljavaju potrebu za ugljikohidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krumpiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica retinola te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrijednim nutrijentom.

3. Kelj
Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Stotinu grama kelja sadrži čak 28 tisuća jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.

4. Ulje bakalara
Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. No, jeste li znali blagodati ribljeg ulja bakalara? Jedna žlica ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego stotinu grama svježih mrkvi.

zadovoljna.hr