15 načina kako jabučni ocat rješava probleme sa zdravljem

jabučni ocat, Polenski osip, tretman ekcema, reduciranje kolesterola, krvožilni sustav, pojačava osjećaj sitosti, beta-karoten, jabučna i octena kiselina, detoksikacija, novogodišnje čišćenje, jabučni ocat, kosa, jabučni ocat, zdravlje, jabučni ocat, zdravlje,  prirodni napitak, osvježava organizam, važni minerali, metabolizam, jabučni ocat, štiti od kardiovaskularnih bolesti, nezdrave bakterije, upala grla, mjerenje šećera u krvi, jabučni ocat, ocat, jabukov ocat, bijeli ocat, masne mrlje, omekšivač., pranje rublja, post, detoksikacija, detoksikaciji tijela, istine, jabučni ocat, internet kupovina, jabukov ocat, zdravlje

1. Umiruje želudac i crijeva
Jedan od najstarijih načina korištenja jabučnog octa za zdravlje je upravo za umirivanje iritiranog želuca. Popije se malo octa pomiješanog s vodom.

Također, stručnjaci za narodnu medicinu kažu da je odličan i kod ublažavanja proljeva, posebno ako je izazvan nekom bakterijom, jer ima antibiotska svojstva. Kako sadrži pektin, pomoći će vam i kod grčeva u crijevima, piše 24sata.hr.

2. Zaustavlja štucanje
Kada vas uhvati napad štucanja, uzmite jednu žličicu jabučnog octa. Njegova kiselina na neki način poništava "slanje poruke štucanja" tako što pretjerano stimulira živce u grlu odgovorne za grčeve.

3. Liječi upaljeno grlo
Čim osjetite peckanje u grlu, posegnite za jabučnim octom - pomoći će da infekcija brže prođe.

Pomiješajte 1/4 šalice jabučnog octa s jednakom količinom tople vode i time ispirite grlo svakih sat vremena. Naime, većina bakterija ne može preživjeti u kiselom okolišu kakav stvara ocat.

4. Snižava kolesterol
Prema istraživanju iz 2006. godine, kiselina iz octa smanjila je loš kolesterol kod štakora pa bi možda mogla i kod ljudi, kažu stručnjaci i napominju kako je potrebno još dosta istraživanja da bi to mogli sa sigurnošću tvrditi.

Da bi to zaista moglo biti tako dala je naslutiti japanska studija provedena kod ljudi. Davali su im svaki dan jabučni ocat i razina kolesterola im se snizila, prenosi Reader's digest.

5. Sprječava probavne smetnje
Ako znate da ćete pojesti nešto što bi vam moglo uzrokovati probavne tegobe, prije jela posegnite za ovim narodnim lijekom - u čašu tople vode dodajte žličicu jabučnog octa i žličicu meda pa popijte pola sata prije jela.

6. Pomaže kod začepljenog nosa
Jabučni ocat sadrži kalij koji razrjeđuje sluz, a to će vam pomoći da prodišete kada ste prehlađeni i nos vam je začepljen. Kiselina iz octa, također, sprječava razmnožavanje mikroba koji su odgovorni za začepljen nos.

Pomiješajte žličicu octa u čaši vode i to pijuckajte.

7. Odličan za mršavljenje
Razlog tome je to što kiselina iz jabučnog octa potiskuje apetit, ubrzava metabolizam i smanjuje zadržavanje vode u tijelu. Znanstvenici imaju teoriju da remeti probavu škroba u tijelu, što rezultira ulaskom manjeg broja kalorija u krvotok.

8. Uklanja perut
Dr. Mehmet Oz preporučuje korištenje jabučnog octa kao tretman protiv peruti. Kaže da njegova kiselost mijenja pH vlasišta što otežava nastanak gljivica (uzročnik pojave prhuti je gljivica Pityrosporum oval).

Pomiješajte 1/4 šalice jabučnog octa s jednakom količinom vode i stavite u bočicu sa sprejem. Pošpricajte po vlasištu, omotajte glavu ručnikom i ostavite tako 15 minuta do sat vremena. Potom operite kosu. Ponavljate to dva puta tjedno.

9. Čisti lice od akni
Jabučni ocat je prirodni tonik koji će vašu kožu očistiti od akni i pomoći joj da bude zdravija. Njegova antibakterijska svojstva pomažu držati akne daleko od lica.

Osim toga, kiseline iz jabučnog octa omekšavaju kožu, uklanjaju mrtve stanice (imaju učinak pilinga), smanjuju crvene mrlje i uravnotežuju pH kože.

10. Povećava energiju
Aminokiseline iz jabučnog octa rastvaraju mliječnu kiselinu koja se stvara u mišićima kod vježbanja ili velikog stresa, a to pak izaziva osjećaj umora.

Osim toga, jabučni ocat sadrži enzime i kalij koji pomažu da se čovjek osjeća manje umornim. Dodajte žličicu, dvije octa u vodu ili neki napitak od voća ili povrća - imat ćete više energije.

11. Smanjuje grčeve u nogama
Za ublažavanje noćnih grčeva u nogama jabučni ocat je idealan jer sadrži kalij, a grčevi se pojavljuju upravo zbog niske razine tog minerala u tijelu. Umiješajte 2 žličice jabučnog octa i žličicu meda u čašu tople vode i to popijte.

12. Izbjeljuje zube
Mućkanje jabučnog octa u ustima pomaže ukloniti mrlje sa zubiju i tako ih izbjeljuje. Nakon što ste usta isprali octom, operite zube četkicom kao i obično.

13. Osvježava dah
Ako klasično pranje zubiju ne pomaže i dah vam i dalje nije mirisan, pokušajte s jabučnim octom. Promućkajte usta njime ili pijuckajte ocat pomiješan s vodom. Ocat će uništiti bakterije u ustima koje su uzrok neugodnog zadaha.

14. Ublažava modrice
Jabučni ocat ima protuupalna svojstva pa će polaganje obloga od octa pomoći da modrica brže izblijedi i prođe.

15. Kontrolira šećer u krvi
Nekoliko studija pokazalo je kako postoji povezanost između konzumiranja jabučnog octa i kontrole razine šećera u krvi. U jednoj studiji su ljudima s dijabetesom tipa 2, koji nisu uzimali inzulin, davali dvije žličice jabučnog octa prije spavanja. Do jutra se razina glukoze smanjila.

U drugom istraživanju oboljelima otpornima na inzulin davali su mješavinu jabučnog octa i vode prije obroka bogatog ugljikohidratima - razina šećera u krvi nakon obroka bila je manja nego inače.

vecernji.list