12 kućanskih predmeta koji će vam pomoći smršaviti

Aparata, mašina i opreme koji obećavaju brzo i lagano mršavljenje danas na tržištu ima koliko hoćete. Ne samo da su ti aparati skupi, već najčešće ne postignu niti približno ono što obećaju njihovi proizvođači. Da biste postali fit i smršavili ne treba vam puno novca ili specijalna oprema. Da biste postigli taj cilj, vi možete iskoristiti i svašta što se već nalazi oko vas, u vašem domu.

Imati pravi "alat" koji vam pomaže da smršavite bez da potrošite ogromne količine novca na sprave ili opremu koju ćete koristiti jednom ili nijednom, olakšava vam put do promjene načina života i zdravije vas. I što je najbolje, većinu od ovih predmeta vi već vjerojatno imate kod kuće.

Samoljepljivi blok

Motivirajte samu sebe: nabrojite pet razloga zbog čega ste odlučili promijeniti svoje prehrambene navike (zdravlje, više energije, seksi odjeća...) i zapišite ih na papiriće koje možete zalijepiti na frižider. Na papiriće možete zapisati i inspirativne poruke te ih polijepiti po stanu.

Zdjelica

Uvijek jedite iz iste zdjelice i tako kontrolirajte veličinu porcije. Najčešći problem s osobama koje imaju problema s kilažom niti nije toliko ono što jedete već koliko jedete. Uz pomoć stalno iste zdjelice lako ćete vidjeti koliko tjestenine, riže ili krumpira pojedete.

Mali tanjur

Na malom tanjuru mala porcija izgleda veće. Prema istraživanju provedenom na američkom sveučilištu Cornell jedenje s manjeg tanjura može vam pomoći da konzmirate čak 22 posto manje.

Ribež

On će vam pomoći da jedete manje masnih sireva. Umjesto da narežete velike komade sira, naribajte ga malo preko sendviča ili u jelo - tako ćete dobiti okus sira, ali i manje kalorija.


Sprej-bočica za ulje

U SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim većim zapadnim zemljama ulje se može kupiti i u posebnim bočicama sa sprej pumpicom. Kod nas toga nema, no to ne znači da sami ne možete pretočiti ulje u takvu bočicu (samo obratite pozornost na pumpicu, da rupice nisu premalene, te je svjedno redovito čistite da se ne začepi). Pomoću nje ćete lakše i kontroliranije moći namastiti tavu, lonac ili lim za pečenje.

Daljinski za DVD recorder

Preskočite reklame: što više hrane vidite (čak i u reklami), to su veće šanse da ćete dobiti želju nešto pojesti, čak i ako niste baš gladni. Kako biste to izbjegli, radije snimajte svoje omiljene emisije i filmove, i premotajte reklame koje se nalaze među njima. Ako zaista osjetite glad, odlučite se za zdravi međuobrok - kokice bez masnoća, štapiće svježeg povrća, orašasto voće, krekeri od cjelovitih žitarica, voće...

Okvir za fotografiju

Inspirirajte se: potražite svoje stare slike u kojoj izgledate onako kako biste ponovo željeli izgledati. Sliku stavite negdje gdje će vam često zapadati za oči.

Stakleni vrč

Hidratacija je veoma važna za mršavljenje: Nedavno istraživanje provedeno u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism je pokazalo da pijenje 2 čaše vode povećava sagorjevanje kalorija za čak 30 posto u narednih pola sata. Ako vam je obična voda dosadna, eksperimentirajte s niskokaloričnim dodacima - dodajte malo svježe iscjeđenog limuna ili naranče, nekoliko kriški svježeg krastavcam ili par listića metvice... A zašto smo stavili stakleni vrč - naprosto jer je zdravije da voda stoji u staklenom vrču, nego u plastičnoj boci.

Lak za nokte

Smirite želju za hranom: ako osjetite želju za slatkim ili slanim, radije pričekajte petnaestak minuta i radite nešto drugo, kao što je lakiranje noktiju, igranje solitairea na računalu ili razgovor s prijateljicom na telefon - i već će vas proći želja.

Dnevnik prehrane

Pazite na to što jedete i koliko jedete. Lako je opustiti se i pretjerati s hranom, no ako svake večeri počnete popisivati apsolutno sve što ste stavili u usta, počet ćete više pažnje obraćati a to što zaista pojedete i popijete kroz dan. Budite potpuno iskreni, sve zapišite - cilj je da vidite kako se hranite i što morate promijeniti.

Visoke, uske čaše

Ograničite kalorije iz pića - kad pijete bilo što osim vode, odaberite usku i visoku čašu (koja niti nema 2 dcl, već 1.5 dcl), umjesto široke male čaše - i nemojte natočiti sok do vrha. Tako ćete piti manje, bez i da razmišljate o tome. Ljudi i inače više natoče i popiju pića ako se radi o niskoj i široj čaši, dokazalo je to istraživanje objavljeno u američkom Journal of Consumer Research.

Neprozirne posude

Sakrijte nezdrave namirnice! Ako imate namirnice koje nisu zdrave po kući (treba li pisati o tome da bi još bolje bilo da ih uopće ne kupujete?) sakrijte ih u neprozirne posude i stavite na što višu policu u ostavi ili kuhinjskom ormariću, neku koju ne možete dosegnuti. Ako vidite grickalice i slatkiše, automatski će vam se javiti želja za njima, zato ih sakrijte. Istraživanje objavljeno u International Journal of Obesity je pokazalo da su ispitanici pred kojima su bili bomboni i čokoladice bili u prozirnim posudama pojeli dva puta više od ispitanika kojima su bili u neprozirnim posudama.

Izvor: zena.hr