109 osoba u BiH oboljelo od AIDS-a

Tim povodom je jučer na Španjolskom trgu nevladina organizacija Asocijacija Margina Mostar upriličila dvosatno informiranje javnosti s ciljem sjećanja na umrle, podizanja svijesti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije te skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. Organizatori su dijelili građanima informativne letke i brošure o ovoj opakoj zaraznoj bolesti od koje svake godine obolijeva sve više ljudi.

Strah od testiranja

Leo Jurić, član nevladine organizacije Asocijacija margina Mostar, na jučer upriličenom tradicionalnom obilježavanju je kazao kako izvješća pokazuju da na području Bosne i Hercegovine ima 170 osoba zaraženih HIV virusom, od toga 109 u stadiju AIDS-a, te da se godišnje u prosjeku registrira oko 14 osoba s HIV infekcijom. 

- U BiH bi tendencija oboljenja od HIV virusa trebala ići k smanjenju, no nažalost sve je veći broj oboljenja zbog nedovoljne informiranosti o opakoj bolesti. Sada, kako smo bliže EU-u, otvaraju se granice, opasnost je još veća, kazao je Jurić. Jučer su građani također mogli dobiti i kontakt brojeve Federalnog i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, jer su to ustanove u Mostaru u kojima se može izvršiti testiranje na HIV, AIDS i ostale spolno prenosive infekcije, anonimno i besplatno. Konkretan podatak koliko je oboljelih ovom opakom bolešću registrirano u Mostaru nismo uspjeli doznati na jučerašnjem obilježavanju, a razlog tomu, navode organizatori, to je što u spomenutom gradu jako mali broj pristaje na testiranje.

14,5 milijuna dolara

Suradnja između zdravstvenog i nevladinog sektora, te pomoć Global fonda učinili su da danas imamo 19 centara gdje se može anonimno i besplatno uraditi testiranje, a nakon toga, ako je potrebno, i liječiti se. U spomenutim centrima prošle godine testirano je oko 7900 ljudi, ali to nije konačna brojka jer svi darivatelji krvi budu testirani, a samo u Federaciji godišnje se dobiva više od 70 tisuća doza krvi. Nedavno je ponovno potpisan ugovor s Global fondom koji će dati značajan doprinos u visini od 14,5 milijuna dolara, koji će uglavnom biti utrošen na edukaciju, prevenciju i promociju.

Piše:Almedina Bečić / dnevni-list.ba