Zbog slabih žetvi na pomolu nova kriza hrane

Radi se o najstrašnijoj prognozi od 2007/2008. godine. Predviđaju se neredi zbog nedostatka hrane u 25 država, kao i 100.000 više gladnih ljudi nego u prethodnoj godini. Autori ovogodišnjeg izvješća apeluju na države da se pripreme na suočavanje sa teškoćama.

„Države moraju biti ustrajne u borbi protiv šok terapija kada su zalihe u pitanju", upozorava izvještaj. „Potrošači bi morali imati više izbora nego pristati na povećane cijene hrane. Količina ovogodišnje žetve već je kritična. Da bi se vrijednosti dionica stabilizirale, a cijene bile smanjene, bit će potreban maksimalan rast proizvodnje u 2011."

„Svjetske zalihe hrane, koje su sada dovoljne za 74 dana, očekuje se da se osjetno smanje u nekoliko narednih mjeseci. Rezerve žitarica bit će smanjene za 7 posto, ječma za gotovo 35 posto, kukuruza za 12 i pšenice za 10 posto. Jedino se za rezerve riže u idućoj godini očekuje povećanja za 6 posto", navodi se u izvještaju.

Izvještaj također kaže da se „međunarodne cijene mogu i još više povećati ukoliko u narednoj godini ne dođe do rasta proizvodnje, posebno kada su u pitanju kukuruz, soja i pšenica. Čak bi i cijene riže, čije su zalihe, sa sada, sasvim dostatne, mogle početi varirati, ukoliko se nastavi rast cijene drugih žitarica.

Lester Brown, osnivač Worldwatch instituta u Washingtonu upozorava na činjenicu da ni SAD ni Rusija ne očekuju dobre žetve.

„Ponovo će najviše ispaštati najsiromašniji, jer će oni direktno osjetiti rast cijena. U SAD ili Europi, posljedice će se, uglavnom svesti na poskupljenje krugha za 10 %."

radiosarajevo.ba