Zatražena zaštita slavonskog kulena

Proizvod sa zaštićenom oznakom, Europska Komisija, eu, prepoznatljivost, kulen/kulin, kulen/kulin, kulen
U roku od šest mjeseci EK će razmotriti zahtjev te provjeriti opravdanost i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava. Potom slijedi objava jedinstvenog dokumenta predmetne oznake u Službenom listu EU, a u roku od tri mjeseca svaka fizička ili pravna osoba izvan Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake. Postupak rješavanja prigovora može najduže trajati osam mjeseci, što uključuje i fazu postizanja sporazuma podnositelja zahtjeva za registraciju i podnositelja prigovora. Ako ne bude prigovora ili ako stranke postignu sporazum ili EK odbije prigovor, oznaka se registrira i upisuje u EU - DOOR bazu.

To znači da je proizvod zaštićen na području cijelog EU i navedena zaštita je vremenski neograničena. Registrirani naziv proizvoda na taj je način zaštićen od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zloporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanja ugleda proizvoda.

Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak, nadalje, to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi.

glas-slavonije.hr