Zašto je tjelovježba dobra za zdravlje?

tjelovjezba
tjelovjezba

... dijabetesa, depresije, nekih vrsta tumora te artritisa.

Znaš da je redovno treniranje dobro za tebe, no ne znaš zašto točno? Tjelovježba je vrlo bitan čimbenik zdravog života, a plodove iste teško je ignorirati. Bez obzira na spol, godine i fizičke forme, vježba će ti pomoći da se osjećaš bolje, popravit će ti raspoloženje, te poboljšati seksualni život.

Trebaš još nagovaranja da se pokreneš? Pročitaj na koje ti sve načine trening može uljepšati život!

Vježbanjem kontroliraš težinu

Treniranjem možeš smršaviti i prevenirati debljanje. Računica je vrlo jednostavna: kad se krećeš sagorijevaš kalorije, a što je kretanje intenzivnije - to ćeš više kalorija sagorjeti. Ako nemaš vremena za vježbanje, probaj se što više kretati - odaberi stepenice umjesto lifta ili radi više kućanskih poslova.

Vježbanjem se boriš protiv zdravstvenih problema i bolesti

Bojiš se srčanih bolesti ili visokog krvnog pritiska? Bez obzira na tvoju težinu, aktivnosti povećavaju dobar kolesterol i uništavaju onaj loš. Vježbanjem ćeš uvelike smanjiti mogućnost srčanog udara, dijabetesa, depresije, nekih vrsta tumora te artritisa.

Vježbanje popravlja raspoloženje

Trebaš se nekako razveseliti ili se ispuhati nakon stresnog dana? 30 minuta treninga sigurno će ti pomoći da se osjećaš bolje. Fizička aktivnost stimulira kemikalije u mozgu koje će te opustiti i učiniti sretnijom osobom. Također, redovnim vježbanjem dobit ćeš bolju sliku o vlastitom tijelu pa ćeš zračiti samopouzdanjem!

Vježbanjem ćeš dobiti više energije

Redovno treniranje poboljšat će tvoju formu pa ćeš imati više snage i izdržljivosti. Vježbanjem se kisik i nutrijenti dostavljaju u tvoje tkivo, te ćeš tako pomoći svom krvožilnom sustavu da radi najbolje što može. A kad ti srce i pluća rade punom parom - imat ćeš i više energije za svakodnevne aktivnosti!

Uz vježbanje ćeš bolje spavati

Boriš se sa spavanjem? Fizička aktivnost pomoći će ti da brže utoneš u san, te da čvrsto spavaš do jutra. No, nemoj vježbati odmah prije spavanja jer ćeš tako probuditi tijelo.

Vježbanje poboljšava tvoj seksualni život

Ponekad se osjećaš preumorno ili nezadovoljno svojim izgledom bez odjeće? Vježbanjem ćeš postići bolju formu, a to može imati pozitivan učinak na tvoj seksualni život. No, ima toga još! Redovna tjelovježba vodi do većeg uzbuđenja kod žena, a muškarci koji često treniraju imaju manju mogućnost patiti od erektilne disfunkcije od onih koji ne vježbaju.

Vježbanje može biti zabavno

Iako svi pri samom spomenu vježbanja zamišljaju dosadne teretane i bezbroj ponavljanja, tu su i grupne aktivnosti i razni sportovi koji mogu biti vrlo zabavni! Možeš upisati plesni tečaj, otići planinariti ili se pridružiti lokalnoj nogometnoj momčadi. Mogućnosti su razne, a na tebi je da nađeš ono što ti se najviše sviđa!

Index.hr