FOTO/VIDEO   Marokanska krem juha od crvene leće i mrkve

kremasta juha od leća, slana jela,  Marokanska krem juha

Kombinirajte je s mrkvom u gustoj kremastoj juhi koja je pomalo egzotična i prilično pikantna, što duguje kombinaciji začina i harisse - sjevernoafričke paste na bazi ljutih papričica. Količinu harisse prilagodite svome nepcu, a uz dodatak oraha i sušenih rajčica, ova juha postaje cjelovit obrok koji zajamčeno razvedrava i najtmurniji dan.


1 glavica luka
2 cm korijena đumbira
300 g mrkve
150 g crvene leće
1 žlica maslinova ulja
½ žličice sjemenki korijandra
1 žličica sjemenki kumina
dobar prstohvat soli
700 ml vrućeg povrtnog temeljca
1 žličica harisse
2 - 3 sušene rajčice
7 - 8 oraha

Luk narežite, a đumbir ogulite i naribajte. Mrkvu ogulite i narežite na kockice, leću operite pod mlazom hladne vode i ocijedite.
Na žlici maslinova ulja prepržite kumin i korijandar. Kada začini zamirišu i počnu pucketati, dodajte luk i đumbir te nastavite pržiti dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Dodajte mrkvu i kratko je pržite. Dodajte i opranu leću, dobro promiješajte pa ulijte oko 500 ml povrtnog temeljca. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. Kada leća nabubri, ako je potrebno, dolijevajte još temeljca i kuhajte oko pola sata dok se leća potpuno ne raspadne.
Maknite juhu s vatre i usitnite je štapnim mikserom. Umiješajte žličicu harisse i posolite prema ukusu.
Vratite na vatru i samo kratko kuhajte do točke vrenja. Sušene rajčice i orahe krupno narežite i pomiješajte pa ih pospite po kuhanoj juhi.

Dobar tek...