15 serija i emisija koje smo obožavali kao klinci

serije, emisije
Neke su domaće, neke strane, ali dovoljan je jedan pogled na ovu listu i istog ćete se trena vratiti u djetinjstvo.

1. Smogovci

Teško je da i jedna lista omiljenih serija iz djetinjstva može proći bez legendarnih Vrageca, serije prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca koja se na malim ekranima održala 15 godina, a u reprizama se emitirala i nakon toga. Zapravo, teško se uopće prisjetiti trenutka u djetinjstvu kada ekipa iz Naselka nije bila na malim ekranima.

2. Kocka, kocka, kockica

Ako ste odrastali tijekom sedamdesetih i osamdesetih Branko Kockica bio je legenda. Naime, Branko Miličević svoju je legendarnu emisiju započeo još 1974., a na malim se ekranima održala sve do 1993. Pjevao je, svirao i davao nam životne lekcije, a ako vam "tatata-ti-ra" ne znači ništa - rođeni ste prekasno.

3. Super baka

Iako se ideja o baki super junakinji čini gotovo suludo u svijetu prepunom mišičavih Marvelovih i DC-jevih super junaka i junakinja u pripijenoj odjeći, britanska serija iz osamdesetih bila je ogromni hit. Ne samo u Hrvatskoj već i cijelom svijetu. On je skakala visoko, brzo trčala i imala super sluh, a efekti su bili očajni. No, to nas nije smetalo.

4. Jelenko

Serija o klincima iz Gorskog Kotara i Like imala je samo 13 epizoda, ali to je očito bilo i više nego dovoljno da postane nezaobilazno mjesto na svim listama omiljenih serija iz djetinjstva. Iako su uz klince iz serije odrastale generacije i pamte izreke kao što su "Jelenko, medenko", zanimljivo je da nitko od njih nije postao glumac.

5. Lažeš, Melita

Ako mislite da je 13 epizoda malo za kultnu seriju, "Lažeš, Melita" prema istoimenom romanu Ivana Kušana imala je samo pet epizoda, ali i dalje je jedna od najlegendarnijih domaćih dječjih serija. Glumica koja je glumila lažljivu Melitu, Gorana Stepanić, nije glumica i danas radi kao profesorica na Odjelu za humanističke znanosti u Puli.

6. Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar

Iako postoji moderna filmska verzija "Narnijskih kronika", starije generacije znaju da postoji samo jedna "prava" verzija, a to je BBC-jeva serija iz 1988. Doduše, postoji i crtani film koji smo također obožavali, ali upravo avanture klinaca koji izlaze iz ormara (ne, ne radi se o takvom izlasku iz ormara) i upoznaju čarobni svijet prepun fantastičnih likova i opasnih negativaca, mnogima su i dalje vrh ponude.

7. Poštanski sandučić

Jedno od najpoznatijih lica osamdesetih svakako je bio odlični hrvatski glumac Đorđe Rapajić koji se osim u serijama pojavio i u jednoj legendarnoj dječjoj emisiji, a radi se o "Poštanskom sandučiću" u kojoj su voditelji, uz Rapajića bili su tu i Slavica Knežević i Sreten Mokrović, primali gomilu crteža i pisama klinaca iz cijele bivše Juge. Serija je trajala šest godina, a na kraju svake epizode dobili bismo "41.000 poljubaca od Ejti, Pere i poštara Duje, što voli vas i štuje, cmok, Zagreb".

8. Malavizija

Početkom devedesetih (sve do 1996.) Ivica Zadro, Darko Janeš i Vitomira Lončar vodili su emisiju za klince koju su vodili uživo, primali goste po izboru djece i uz telefonski komunicirali s gledateljima. Bilo je nagradnih igara, spotova, crtića i priloga, a budući da su zabavljali generaciju koja odrastala u ratnim vremenima, voditelji su 1995. odlikovani Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Osim toga, Vitomira Lončar dobila je i nadimak koji je i danas prati - Bucka.

9. Modul 8

Ovo je zapravo bila iznenađujuće napredna emisija jer ne samo da je promicala gamersku kulturu koja je i danas kriminalno zapostavljena u mainstream medijima već je dokazala da su i prije PewDiePiea klinci su obožavali gledati druge klince kako igraju. Uglavnom, dva tima igrača natjecala bi se u igrama na Amigi, SNES-u, Mega Driveu ili Playstationu, a na kraju natjecanja kao nagradu dobili bi konzolu koja je tada bila "in". Osim toga, postojala je i rubrika u kojoj bi se prikazivale nadolazeće igre.


10. Operacija Barbarossa

Hrvatska dječja serija nastala je prema romanu "Zagonetni dječak" pisca Ivana Kušana, a s emitiranjem je počela 1990. Priča prati dječaka koji neko vrijeme živi u uvjerenju da je kriv za smrt prijatelja koji se utopio u Savi. Da bi prikrio njegovu smrt, dječak pod njegovim imenom ide i u drugu školu. To, naravno, izaziva niz problema.

11. Turbo Limach Show

Prije nego je postao persona non grata, Siniša Cmrk bio je apsolutni hit među klincima koji su u sklopu showa pokazali svoje vokalne vještine, a mnoge su današnje pjevačke zvijezde "karijeru" započele upravo u Turbo Limaču. Lidija Bačić, Ivana Kindl i Nina Kraljić samo su neke od njih.

12. Hugo

Prije nego su igre igrali na svojim pametnim telefona, klinci bi nabijali račun svojim roditeljima tako što bi nazivali show i uz pomoć "prastarih" telefona upravljali trolom koji se zvao Hugo i obožavao ispaljivati simpatične besmislice. I dok su se klinci koji su igrali odlično zabavljali, svi oni koji su show gledali i danas se s jezom prisjećaju frustracije koju je izazivalo gledanje nevještih igrača koji bi jadnog trola iznova slali u smrt.

13. Zlatne godine

Od svih stranih dječjih serija, "Zlatne godine" bile su na samom vrhu. Ne samo da su uspjeli izbjeći sva ona opća mjesta i uobičajene otrcanosti koje dječje serije najčešće imaju. Radnja je pratila odrastanje u američkoj obitelji iz predgrađa tijekom šezdesetih. Prijateljstvo, prve ljubavi, pubertet, vijetnamski rat, problemi srednje klase... Serija ima sve, a i danas se smatra jednom od najboljih serija osamdesetih.

14. Nedjeljni zabavnik

Malo je što bilo popularnije od emisije koji su vodili Rusmir Agačević, Zijah Sokolović, Seid Memić Vajta i Slavko Štimac. No, u emisiji Televizije Sarajevo uživali su ne samo klinci već i njihovi starci. Ne samo da je imala zanimljive goste već je tu bilo svega. Mogli ste naučiti sve od toga kako napraviti telefon od dvije plastične čaše do toga kako što bolje odglumiti bolest da izbjegnete školu.

15. Pripovjedač

Mnogi se još možda ne sjećaju, ali čim vidite prizor Johna Hurta i njegovog ofucanog psa, sjećanja će početi navirati. Projekt legendarnog Jima Hensona imao je svega 13 epizoda, devet u originalnoj seriji i četiri u kojima smo učili o grčkoj mitologiji. Serija je osvojila Emmy i BAFTA-u, a to i nije posebno iznenađenje ako znamo da se za scenarij pobrinuo oskarovac Anthony Minghella.

Index.hr