ZLATNI GLOBUS Najboljim filmovima proglašeni 'Oppenheimer' i 'Jadnici'

Emma Stone Cillian Murphy
Getty Images

Povijesna drama Oppenheimer i komedija Jadnici/Uboga stvorenja (Poor Things) dobili su u nedjelju Zlatne globuse za najbolje filmove, a zvijezde tih filmova Cillian Murphy i Emma Stone osvojili su nagrade za najbolje glumce.

Oko 300 novinara, koji su glasali za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini, proglasilo je Oppenheimer, priču o razvoju atomske bombe, najboljom dramom. Film Poor Things, s Emmom Stone u ulozi preminule žene koju su oživjeli znanstvenici, osvojio je, pak, nagradu za najbolji filmski mjuzikl ili komediju, pobijedivši najveći lanjski hit na kino-blagajnama Barbie, prenosi Hina.

Zvijezda Oppenheimera Cillian Murphy osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Oppenheimera, dok je Emma Stone proglašena najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu.

Ostale nagrade

Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone za ulogu u filmu Ubojice cvjetnog mjeseca, dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Paul Giamatti za ulogu u filmu The Holdovers. Za najboljeg redatelja proglašen je Christopher Nolan za režiju Oppenheimera, a Robert Downey Jr., koji je u tom filmu glumio Oppenheimerovog neprijatelja, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Da'Vine Joy Randolph osvojila je Globus za najbolju sporednu glumicu u filmu The Holdovers. Za najbolji strani film proglašena je francuska drama Anatomija pada, koja je dobila i nagradu za najbolji scenarij. Za najbolji animirani film nagradu je, pak, dobio Dječak i čaplja.

U televizijskim kategorijama najboljom dramom proglašena je serija Succession, dok je nagradu za najbolju TV komediju osvojio Medvjed.

Ovom ceremonijom započela je sezona dodjele godišnjih nagrada u Hollywoodu, koja kulminira dodjelom Oscara 10. ožujka. Dodjela Zlatnih globusa okupila je vodeće filmske i televizijske zvijezde prvi put nakon šest mjeseci štrajkova glumaca i pisaca prošle godine.