WikiLeaks najavio da će najveću tajnu otkriti ove godine

Wikileaks
Ključne objave su bile e-mailovi Johna Podeste, visokog savjetnika Hilary Clinton, koji su koštali Demokrate izbora u Americi.

Osim toga, Wikileaks je također objavio mnogo informacija o legalnim i ilegalnim radnjama vlada država Zapada, pogotovo SAD.

Tako je objavljena informacija da je američki milijarder George Soros preko svoje fondacije financirao objavu "Panama Papersa", kada su objavljeni podaci o off-shore kompaniji iz Paname, odnosno imena klijenata koji su sakrivali novac od poreza.

Wikileaks tvrdi da je ova Soroševa akcija bila usmjerena protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina, te da je Soroš radio po nalogu amerilke vlade.

I pored svega što su objavili u 2016., iz Wikileaksa najavljuju još burniju 2017. godinu, ali su ostali misteriozni u tome što to sve spremaju objaviti.

Već neko vrijeme među hakerskim krugovima, na mračnoj strani interneta, "Dark webu", kruži teorija zavjere o tome kako Wikileaks raspolaže dokazima o tajnoj operaciji obavještajnih agencija.

Ta teorija glasi ovako.

Nakon što je Edward Snowden, bivši operativac američke agencija NSA prebjegao i svijetu otkrio što ova agencija radi, javnost je postala upoznata sa supertajnim sektorom NSA koji se zove Tailored Access Operations (TAO).

TAO nije sektor kao drugi. U njemu ne rade samo špijuni i agenti, već hakeri, zaduženi za upade u tuđe sisteme i slanje raznoraznih virusa i malwarea neprijateljima.

Svijet kompjutera i interneta je ostao zapanjen kada su kompjuterski stručnjaci kompanije Kaspersky Labs, koja se bavi proizvodnjom i razvojem antivirus programima, otkrili "najopasniji virus u povijesti interneta".

Dali su mu ime "Stuxnet".

"Stuxnet" je virus specijalno dizajniran da napada sisteme nuklearnog programa Irana. Nezavisni stručnjaci su analizirali taj virus i zaključili da se on razvija u svom punom kapacitetu samo onda kada na kompjuteru nađe određene programe, koje su koristili Iranci u svom razvoju nukearnih postrojenja..

Ovaj je virus napravio ogromnu štetu Iranu, ali to je samo vrh ledenog brijega kompletnog problema.

Ključni problem je što niko na planeti nije znao kako zaustaviti taj virus, niti je za njega postajala obrana.

"U našoj laboratoriji se svakodnevno susrećemo sa mnogo opasnih virusa. Međutim, nikad niko od nas nije vidio ništa slično Stuxnetu. To je virus koji je barem 50 godina ispred svog vremena. Zastrašujuće je to što smo mislili da je ovo nemoguće napraviti sa poznatom tehnologijom", rekao je američki kompjuterski stručnjak Bruce Schneier.

Osim toga, do danas nije poznato tko je napravio ovaj virus.

Ugledni Washington Post je 2012. godine objavio tekst pod naslovom "Stuxnet je djelo američkih i izraelskih stručnjaka, tvrde dužnosnici".

Washington Post se pozvao na izjavu neimenovanog izvora "bliskog američkim obavještajnim agencijama", ali ni SAD, ni Izrael nikada nisu potvrdili da stoje iza kreiranja ovako opasnog virusa.

Ipak, "točku na i" stavio je bivši agent NSA.

"NSA i Izrael su kreirali Stuxnet zajedno. I to nije sve što rade zajedno", rekao je Edward Snowden još 2013. godine.

Tu se vraćamo na Wikileaks i njihovo razotkrivanje tajni.

"Svi koji znaju razornu snagu virusa Stuxnet imaju razloga da budu u panici. Jer, zamislite kakve sve vrste virusa oni mogu napraviti ako mogu napraviti Stuxnet? Imamo neke podatke o tome što radi NSA, odnosno TAO. Ja tvrdim, ako moja riječ išta znači, da je TAO ubjedljivo najopasnija hakerska organizacija na planeti", tvrdi jedan od lidera hakerske grupe Anonymous.

Sve su prilike kako će Wikileaks svoj naredni napad usmjeriti prema najljućem neprijatelju, a to je TAO. Razotkrivanje tajni ovog ogranka NSA imalo bi veće posljedice po planetu od e-mailova Hilary Clinton, pogotovo nakon svih optužbi oko navodnih ruskih hakerskih napada na sisteme Demokratske stranke.