HEROJ ILI ZLOČINAC Bivši službenik CIA-e koji je davao podatke Wikileaksu osuđen na 40 godina zatvora

joshua schulte
cnn

Bivši službenik CIA-e osuđen je na 40 godina zatvora zbog curenja podataka do kojih je došao Wikileaks.

Osuđen je zbog više optužbi: za špijunažu, hakiranje računala, nepoštivanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posjedovanje slika seksualnog zlostavljanja djece.

"Joshua Schulte izdao je svoju zemlju počinivši neke od najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj povijesti", rekao je državni tužitelj.

Schulte je opovrgnuo sve optužbe.

Tužitelji su ga optužili za odavanje CIA-inog alata "Vault 7", koji obavještajnim službenicima omogućuju hakiranje pametnih telefona i njihovo korištenje kao prislušne uređaje.

Schulte (35) je Wikileaksu 2017. dao oko 8761 dokument, što predstavlja najveću povredu podataka u povijesti CIA-e, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Kako prenosi CNN, Schulte je bio zaposlen kao programer u Centru za kibernetičku inteligenciju, koji špijunira terorističke organizacije i strane vlade. Tužitelji su na suđenju rekli da je 2016. ukrao podatke i dao ih Wikileaksu, a zatim lagao agentima FBI-a o svojoj ulozi.

Rekli su da ga je motivirao bijes zbog svađe na radnom mjestu.

Schulte se mučio s ispunjavanjem rokova, a pomoćnik američkog državnog odvjetnika Michael Lockard rekao je da je jedan od njegovih projekata toliko kasnio s rasporedom da je zaradio nadimak "Drifting Deadline".

Tužitelji su rekli da je želio kazniti one za koje je smatrao da su mu učinili nepravdu.

FBI je nekoliko puta razgovarao sa Schulteom nakon što je WikiLeaks objavio podatke, gdje je on negirao odgovornost.

Pretres njegovog stana, rekli su tužitelji, kasnije je otkrio i desetke tisuća slika materijala seksualnog zlostavljanja djece.

Dodali su da je Schulte i nakon uhićenja pokušao dati Wikileaksu još više informacija. Prokrijumčario je telefon u zatvor gdje je novinaru pokušao poslati informacije o CIA-inim cyber skupinama i sastavljao tvitove koji su uključivali informacije o CIA-inim cyber alatima pod imenom Jason Bourne.

U zatvoru je od 2018. godine.