FOTO  Volonterska akcija „Let's do it - milijun sadnica za 1 dan“ danas predstavljena u Tuzli

Volonterska akcija „Let's do it - milijun sadnica za 1 dan“ danas predstavljena u Tuzli
Akcija će se ove godine održati u subotu, 25.10.2014. godine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, osim u Tuzli, gdje će se akcija održati 1.11.2014. godine. U okviru globalnog pokreta Let's Do It World, BiH je prva država koja je organizirala veliku volontersku akciju sadnje drveća u jednom danu koja je prvenstveno posvećena pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u naseljima.

Fokus akcije će ove godine biti na sanaciji klizišta koja su nastala kao posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile mnoga mjesta u BiH.

Nositelji projekta su UG „Ruke" iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke, dok je generalni sponzor projekta je HT Eronet.

Više detalja o značaju pošumljavanja i ciljevima akcije otkrio je na današnjoj konferenciji za medije Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke".

„Ova godina je bila obilježena obilnim oborinama koje su bile uzrok katastrofalnih bujica, erozije tla, poplava i klizišta, a šteta koju je BiH pretrpjela procjenjuje se na preko 4 milijarde eura. Velikom akcijom „Let's do it-milijun sadnica za 1 dan" želimo upozoriti na važnost šuma u zaštiti od ovih nepogoda. Drveće svojim korijenim sistemom vezuje zemljište i sprečava eroziju tla, apsorbira vodu i usporava njezin pad niz obronke. Pored ovog šume imaju i druge korisne funkcije kao što su pročišćavanje zraka, proizvodnja kisika, apsorbiranje ugljen dioksida i prašine. Ovo su samo neki od razloga da se 25.10.2014. pridružite akciji „Let's do it-milijun sadnica za 1 dan" i omogućite da naša zemlja bude ne samo ljepša i bogatija, već i sigurnija od prirodnih nepogoda. Svi volonteri se mogu registrirati na stranici www.letsdoit.ba.", kazao je Božidar Mihajlović.

„Iz godine u godinu terenske akcije u Tuzli su sve masovnije. Razlog je povećana svijest stanovništva našeg grada o značaju očuvanja prirode u cjelini. Trudili smo se vlastitim primjerom pokrenuti druge. Cilj nam je dokazati sugrađanima da ono što svakodnevno radimo okolišu nikako nije korisno, te da ćemo za štete našeg djelovanja na kraju sami ispaštati, što se pokazalo i tokom elementarne nepogode koja je prije nekoliko mjeseci zahvatila BiH. Početkom narednog mjeseca naš tim pokreće i najveći edukacijski program u BiH pod nazivom 'Mala škola ekologije' koji će biti zastupljen u svim osnovnim i srednjim školama. Time potvrđujemo da ništa ne prepuštamo slučaju", izjavio je Amar Kavgić, koordinator „Let's do it" tima u Tuzli.

„Generalni smo sponzor projekta „Let's do it" od samog početka. Drago nam je da smo važnost projekta prepoznali na vrijeme i omogućili da naš okoliš bude čišći, zdraviji i ljepši. Sa svakim očišćenim komadićem zemlje i svakom novom zasađenom sadnicom, raste naš ponos što što čvrsto stojimo uz jednu od najpozitivnijih ekoloških priča u BiH, a time na najbolji način doprinosimo našoj društvenoj zajednici.", kazala je Lavinija Tadić iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.

„Obzirom da je fokus ovogodišnje akcije 'Milijun sadnica za 1 dan' pošumljavanje područja oštećenim klizištima, „Eko život" će kao zlatni sponzor projekta „Let's do it", za ovu akciju osigurati određeni broj sadnica koja će biti zasađene na navedenim područjima. „Eko život" kroz svoje projekte ulaže u infrastrukturu upravljanja otpadom, a podržavajući ovakve projekte zapravo pokazujemo našu društvenu odgovornost i upozoravamo na značaj okoliša. Sretna sam i ponosna što se u našoj zemlji pokrenula ovakva akcija ali i na to što smo mi kao operater sustava postali dio značajne ekološke priče, koja se zapravo provodi u čitavoj BiH.", kazala je Lidija Tomić, direktorica kompanije „Eko život".

Partner projekta je Ekopak - prvi ovlašteni operater sustava upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH.
„Podržavamo akciju „Let's do it-milijun sadnica za 1 dan" koja ima veliki značaj za BiH, promatrajući je kroz prizmu naše ključne odgovornosti - upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. Za svaku tonu kartonske ambalaže, spašavamo 17 stabala iz prirode. Ekopak je za potrebe ove akcije osigurao nabavku materijala za ograđivanje parcela koje će biti pošumljene na području općine Trebinje, s obzirom da je do sada uspjeh sadnje na ovom području bio nemoguć zbog pristupa stoke koja je uništavala mlade sadnice ", riječi su Samre Jažić, stručnog suradnik za prodaju u Ekopaku.