Vampiri ipak nisu postojali samo u mašti naših predaka

Da li ste čuli za Renfildov sindrom? Riječ je o stanju koje se naziva još i kliničkim vampirizmom, odnosno poremećajem koji ljude navodi na ispijanje krvi. Od njega obično pate muškarci, smatra se da je povezan sa seksualnim nagonom.

Naime, neki ljudi sa Renfildovim sindromom osjećaju seksualno zadovoljstvo tek kad popiju krv i vjeruju da im ona daje mistične moći - kao da na taj način mogu preuzeti životnu snagu žrtve.

Medijski je popraćeno nekoliko takvih slučajeva: Australac koji je silovao ženu i odgrizao joj jezik. On je kasnije na suđenju tvrdio da krv mora piti kako bi preživio.

Također, prošle godine je 19-godišnji Teksašanin uhićen zato što je ženi provalio u stan i ujeo je za vrat. U pritvoru je policiji rekao da je on u stvari 500-godišnji vampir kojeg moraju zatvoriti, jer on ne želi nikog povrijediti - prosto mora!

Psihijatri smatraju da pacijenti sa Renfildovim sindromom poremećaj stječu uslijed traumatičnog doživljaja u djetinjstvu u kojem su krvarili ili probali krv, a da su tom prilikom osjetili zadovoljstvo.

Poslije puberteta takav osjećaj počinje se povezuje sa seksualnim uzbuđenjem.
Klinički vampirizam razvija se kroz tri tipične faze, a prva je autovampirizam, koji kako samo ime kaže, predstavlja ispijanje vlastite krvi.

Kada to prestane zadovoljavati pacijenta, on prelazi na životinje, a nerijetko i na ljude. Zabilježeni su i slučajevi krađe krvi iz bolnica i laboratorija, a osobe koje su sklone nasilju, mogu čak silovati, mučiti ili ubiti ljude samo da bi im pili krv.

Međutim, čak i ako "vampir" ne bude uhvaćen za svoja nedjela, on obično biva primoran da ode u bolnicu - prije ili kasnije.

Naime, ispijanje velikih količina krvi može biti vrlo opasno. Krv je bogata željezom, a to znači da gutanje krvi može izazvati srčana oboljenja, otkazivanje jetre, pa čak i neke oblike raka. Ako se na vrijeme ne liječi, posljedice su fatalne.

Izvor: doznajemo.com