Top 10: Najluđih dijeta u ljudskoj povijesti

1. Dijeta octom
Anoreksični lord Byron je početkom 19. stoljeća popularizirao tzv. octenu dijetu koja je uključivala unošenje velikih količina octa i vode u organizam, uz naravno dodatak šalice crnog čaja sa sirovim jajem. Simptomi uključuju povraćanje i proljev, i, dakako, vrlo su opasni.

2. Izbjegavanje močvara
Thomas Short je 1727. izdao knjigu O uzrocima i posljedicama pretilosti u kojoj je tvrdio da deblji ljudi češće žive u blizini močvara. Kao lijek za ovu situaciju Short savjetuje hitno preseljenje u suše krajeve, što i nije loš savjet, ali nema puno veze s debljinom.

3. Cigaretna dijeta
Proizvođač marke cigareta Lucky Strike je dvadesetih godina prošlog stoljeća reklamirao svoj proizvod ne samo kao zdrav, već se u kampanji cigarete hvalile kao sredstvo za smanjivanje apetita. Ne isprobavajte, dakako, lagali su.

4. Žvakanje bez gutanja
Trgovac umjetnina Horace Fletcher je postao poznat jer izgubio preko 20 kilograma žvačući hranu koju zatim nije gutao. Njegova teorija je da tijelo tako može upiti sve potrebne hranjive. Moto dijete je bio: "Priroda će kazniti sve one koji ne žvaču."

5. Inuitska dijeta kitovom mašću
Istraživač Vilhjalmur Stefansson je živeći u sjevernoj tundri otkrio da Inuiti zdravo žive čitav život jedući isključivo sirovu ribu i kitovu mast. Čak je iskušao svoju teoriju na sebi, a liječnici su zaključili da je zdrav.

6. Sapun za mršavljenje
Tridesetih godina 20. stoljeća su tržište došli 'magični' sapuni s kojima se mast topi kao od šale. Proizvodi poput Fatoff i La-Mar Reducing Soap su bili zapravo najobičniji sapuni s dobro napravljenom marketinškom kampanjom.

7. Zračna dijeta
Za ovu dijetu morat ćete biti spremni odreći se - svega osim disanja. Breatharijanci vjeruju da ljudima koji postignu energetsku ravnotežu sa svojom okolinom nisu potrebne hrani i voda pa čak niti spavanje.

8. Uspavana ljepotica
Možda je ovo teško za povjerovati, no ako spavate ne možete dobivati nepoželjnu tjelesnu masu. Tako su hipi šezdesete iznjedrile dijetu The Beauty Sleep gdje bi se debeljuce našopale lijekovima i spavale danima. ZZZZZ...

9. Dijeta bojama
Boja je sigurno prvo što primijetimo na hrani. O njoj uvelike ovisi da li će nam jelo izgledati primamljivo ili odbojno. Kako crvena i žuta potiču želju za hranu, po toj logici plava boja bi trebala potisnuti apetit. Jedna japanska kompanija je uzela to u obzir i proizvela naočale s plavim lećama s kojima bi se trebala smanjiti želja za hranom. Gladni bili, pa vidjeli!

10. Pamučna dijeta
Što će vam prava hrana kada se možete natrpati niskokaloričnim pamukom koji se po želji može umakati u želatinu. Osim što ne deblja, pamuk je krcat vlaknima, no nažalost ne onima koji trebaju ljudskom organizmu.

net.hr