Tajne karijere: Slavni špijuni koji su pokušali sve zavarati

špijunaža, špijun

Ono što vjerojatno rijetkima pada na pamet je da bi se u toj ulozi mogle naći i slavne osobe. No to itekako ima smisla jer postoji mogućnost da se uz njihovu pomoć lakše dođe do potrebnih podataka. Ovdje ćemo spomenuti neke od najpoznatijih slavnih špijuna.

Frank Sinatra svoj je privatni avion stavio na raspolaganje

Što se tiče ovog legendarnog glazbenika, bitno je naglasiti, kako pišu strani mediji, da priče o njemu kao špijunu nikad nisu potvrđene. No, glasine o njegovoj povezanosti s mafijom i CIA-om godinama postoje. Dok su navodi o umiješanosti u mafiju još koliko toliko istiniti, detalje o CIA-i treba uzeti s rezervom.

Prema njegovoj kćeri Tini, Sinatra je često favorizirao CIA-u. Navodno nije bio špijun u tradicionalnom smislu, ali je radio za njih kao prijenosnik informacija, a svoj privatni avion stavio im je na raspolaganje. Kad bi bilo potrebno CIA bi ga kontaktirala i tražila od njega da preveze njima potrebnu osobu kako ne bi ostavili pisani trag.

Cary Grant Britancima je donirao svoje dvije plaće tijekom ratnih akcija

Glumac je to koji je bio pravi šarmer, a i pojavio se u nekoliko filmova u kojima se radnja vrtila oko špijunaže. Navodno mu je bila ponuđena i uloga Jamesa Bonda, ali ju je on odbio. Ono što niste znali jest da je Cary Grant, dok je vladao Hollywoodom, radio i kao operativac za britansku vladu, barem tako pišu strani mediji. On nije pokušavao saznati američke tajne već je morao držati oko na sumnjivim nacističkim simpatizerima tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući i kolege glumce poput Errola Flynna. Grant je bio veliki britanski pristaša tijekom ratnih akcija i čak im je donirao i plaće od svoja dva filma.

Marlene Dietrich - njemačka špijunka ili izdajica domovine?

Marlene Dietrich bila je jedna od najpoznatijih njemačkih glumica, no po svemu sudeći čvrsto je bila protiv Hitlera i njegovog nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Glumica je 1939. postala američkom državljankom, a bila je jedna od prvih zvijezda koje su plasirale ratne obveznice. Tijekom dvije turneje za United Service Organizations pjevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila njemačka špijunka.

S druge strane, mnogi vjeruju da je bila izdajica svoje domovine te da je očajnički željela pomoći poraziti Treći Reich. Dietrich je navodno špijunirala preko Ureda za strateške usluge, koji je 1944. godine započeo projekt Musac. Riječ je bila o emitiranju glazbene propagande radi demoraliziranja neprijateljskih vojnika. Njezin najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njezina obitelj je i dalje živjela u Njemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju raditi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvijezda za koje se vjeruje da su radile kao špijuni tijekom Drugog svjetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obje strane.

Houdini se u ćelijama vezao u lance pa koristio svoje umijeće bijega

Ako bi ikad razmišljali o tome koga zaposliti kao špijuna, ne bi li vam istog trena na um pao jedan od najvećih iluzionista u povijesti? Harry Houdini, prema jednoj od objavljenih autobiografija, radio je za savezničke snage (Velika Britanija, SSSR i SAD), točnije Scotland Yard te za američke tajne službe. Houdini je navodno putovao svijetom te pratio ruske anarhiste i prikupljao vrijedne informacije za američku i britansku vladu.

U Europi je u svakom gradu izazivao lokalnu policiju da ga sveže u lance i stavi u ćeliju, a onda je svoje umijeće bijega koristio kako bi ih zadivio. Houdinija se povezuje s Williamom Melvilleom, britanskim špijunom koji je spomenuo Houdinija u svom dnevniku, a koji je radio za Scotland Yard gdje su navodno bili i Houdinijevi počeci.

Sterling Hayden bio je prikriveni operativac američke vlade

Ime Sterling Hayden na prvu možda nećete prepoznati, no riječ je o američkom književniku i glumcu poznatom po ulozi korumpiranog policajca McCluskeya u Coppolinom 'Kumu' iz 1972. godine, a publika ga pamti po ulogama u brojnim klasicima. Ovaj uspješan glumac bio je prikriveni operativac američke vlade što je, ni manje ni više, potvrđeno upravo od njihove strane. Padobranom je sletio u Hrvatsku kako bi špijunirao fašistički pokret koji je tada bio u nastajanju. To je bilo za vrijeme dok je radio u OSS-u tijekom Drugog svjetskog rata, i to samo nekoliko godina prije nego što je dobio ulogu u filmu 'Asphalt Jungle'.

Lucky Luciano - jedan od najozloglašenijih mafijaša svih vremena

Vjerojatno je riječ o najmanje slavnoj osobi na ovoj listi, no Lucky Luciano je nedvojbeno najozloglašenija osoba koju ćemo ovdje spomenuti. Luciano je bio jedan od najpoznatijih američkih mafijaša svih vremena, a smatraju ga i jednim od najodgovornijih za rast trgovine heroinom 1940-ih u Americi. Tijekom Drugog svjetskog rata, Naval Intelligence sumnjao je da su nacisti primali informacije o kretanju brodova na atlantskom oceanu, a znali su da obitelji kriminalaca kontroliraju sve što se događa na dokovima u New Yorku. Luciano je bio angažiran od strane OSS-a, zajedno sa šefom mafije Meyerom Lanskyjem kako bi otkrili one koji prenose informacije. Dvojac je na tisuće informatora isporučio vladi pod kodnim imenom 'Operation Underworld'. Od pomoći Luciana Americi to nije bilo sve. OSS ga je opet angažirao kako bi iskoristio svoje kontakte na Siciliji i pronašao informacije o pokretima nacističkih postrojbi u Italiji.

Odlazak Grete Garbo u mirovinu nije bio slučajan?

Rođena u Švedskoj, bila je jedna od prvih europskih glumica koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. Prije nego što se 1941. umirovila od glume, u dobi od 35 godina, četiri je puta bila nominirana za Oscar. Prema mnogima, njezin odlazak u mirovinu baš u to vrijeme ne može se nazvati slučajnim, pa mnogi vjeruju da je radila kao britanska špijunka tijekom Drugog svjetskog rata. Garbo je, prema engleskom spisatelju Charlesu Highamu, bila angažirana od strane britanske obavještajne službe, a prema mnogim pričama provodila je brojne razgovore i nekoliko misija za saveznike.

Jedna od navodnih misija bila je pomoći kod prijevoza čovjeka koji je trebao stići iz Kopenhagena u Britaniju što je uspješno odradila za Winstona Churchilla i kanadskog špijuna Williama Stephensona. Čovjek kojemu je pomogla bio je Niels Bohr, danski fizičar i znanstvenik. Za vrijeme okupacije Danske od strane Njemačke, on je odbio pomoći nacističkim vlastima i napustio je državu. Tada je otišao u Alamost, i zanimljivo, pridružio se skupini znanstvenika koji su radili na atomskoj bombi, na takozvanoj operaciji ‘Manhattan‘.

Pisac Roald Dahl skupljao je informacije od supruga naftnih tajkuna

Tijekom svog djetinjstva zasigurno ste pročitali barem jednu knjigu legendarnog dječjeg pisca Roalda Dahla. Prvi njegov roman bio je 'Gremlini', a nakon toga je uslijedio 'Charlie i tvornica čokolade' koji ga je i proslavio. U vrijeme kad je pisao uspješnice, špijunirao je SAD za britanske obavještajne službe. Uglavnom, najzabavniji dio cijele ove priče bio je da je Dahl bio poslan u Ameriku kako bi potrebne informacije saznao od supruga naftnih tajkuna, pa čak i od kongresnice Clare Boothe Luce čiji je suprug bio izdavač časopisa Time. Priča postaje zabavnija jer je Dahla izmorio seksualni apetit Boothe Luce pa je britanske obavještajne službe zamolio da napusti misiju.

Julia Child - radila je nered u kuhinji i dobivala nagrade za snalažljivost

Riječ je o poznatoj američkoj kuharici, autorici i televizijskoj ličnosti koja je Amerikancima približila francusku kuhinju. Julia Child često je u svojim emisijama, od kojih je najpoznatija bila 'French Cuisine', djelovala pripito. Nekad manje, nekad više. Tijekom Drugog svjetskog rata radila je za OSS kao obavještajni časnik, organizirala je i usmjeravala podatke saveznicima iz mjesta kao što su Kina i Ceylon. Prije toga radila je kao daktilografkinja u Uredu za informacije. U OSS-u je upoznala svog supruga Paula. Iako je u kuhinji uvijek radila nered, bila je precizna i imala je oko za detalje, a dobivala je i nagrade za snalažljivost.

24sata.hr