Jesu li štedne žarulje sigurne?

štedne žarulje, žarulje, fluorescentne svjetiljke, štedne žarulje, led žarulje, testovi, prevara, električna energija, štedljive žarulje , kuhanje, ekonomično kuhanje, električna energija,  žarulja

Štedne žarulje su kompaktne fluorescentne svjetiljke koje troše 75 posto manje električne energije od klasičnih žarulja i traju deset puta dulje. Sve štedne žarulje sadržavaju živu koja je otrovna i u slučaju loma s njima treba postupati oprezno te izbjegavati njihov izravan doticaj s kožom. Osim štednih žarulja, u EU će građani moći birati halogene i LED žarulje koje se također odlikuju većom energetskom učinkovitošću, ali i višom cijenom.

Dvojbe oko sigurnosti

Iako postoje studije koje upozoravaju da štedne žarulje emitiraju kancerogene kemikalije, te rezultate formalne institucije još nisu prihvatile. Službeni stav EU i Svjetske zdravstvene organizacije jest da korištenje štednih žarulja nije štetno za zdravlje. U mnogim su zemljama isključivo takve svjetiljke u upotrebi nakon što je EU izdala direktivu za postepenom zamjenu žarulja sa žarnom niti do kraja ove godine. Njemački su znanstvenici otkrili da te žarulje oslobađaju nekoliko otrovnih i kancerogenih tvari, uključujući fenol, stiren i naftalen.

Izvještaj njemačkih znanstvenika iz laboratorija Alab-Berlin navodi da te lampe ne bi smjele biti dugo upaljene, osobito ne blizu nečije glave jer ispuštaju štetne tvari. Osim toga, Scientific American je objavio da je na američkom sveučilištu Stony Brook utvrđeno kako štedne žarulje emitiraju ultraljubičaste zrake koje mogu nauditi stanicama kože i očne mrežnice. Bijeli fosforni sloj na unutarnjoj strani stakla žarulje sprječava prolaz UV zrakama, no u praksi taj sloj nije stabilan te se UV zrake 'provlače' kroz pukotine u njemu. Stručnjaci sa Stony Brooksa ispitali su niz takvih žarulja kupljenih u SAD-u i pronašli pukotine u svima.

Prednost štednih žarulja za okoliš

Iako na rasvjetu otpada svega 1,5 posto potrošnje energije u prosječnom kućanstvu, promotri li se taj iznos na europskoj razini, dobiju se značajne uštede u energetskom i ekološkom pogledu. Procjenjuje se da bi se zamjenom svih klasičnih žarulja štednim, zahvaljujući ostvarenom smanjenju potrošnje električne energije, emisije ugljičnog dioksida koje nastaju pri njezinoj proizvodnji u termoelektranama u cijeloj Europi mogle smanjiti za 20 milijuna tona godišnje. Isto tako, Njemačka agencija za energetiku (Dena), procjenjuje da bi se time u Njemačkoj emisije ugljičnog dioksida mogle smanjiti za 4 mil. T.

Upitan i utjecaj svjetlosti iz štednih žarulja na zdravlje

Svjetlost koju daju štedljive žarulje nije 'lošija' od one koju daju klasične žarulje sa žarnom niti, već je jednostavno drugačija. Naime, klasične žarulje daju toplu, crvenkastu svjetlost, dok je svjetlost štednih žarulja poznatih proizvođača samo lagano crvenkasta, a svjetlost takvih jeftinijih žarulja plavičasta. Štedljive žarulje uzrokuju efekt sjene jer njihova svjetlost nije toliko ravnomjerna kao ona od žarulja sa žarnom niti. Štetno djelovanje svjetlosti koje daju štedne žarulje (još) nije znanstveno dokazano.

Prema rezultatima svih do sada provedenih istraživanja, svjetlost iz štedljivih žarulja zadovoljava sve zdravstvene propise koji vrijede na razini Europske unije. No, pri nekim mjerenjima su utvrđena odstupanja u jakosti svjetlosti do 80 posto, što ljudsko oko ne može primijetiti, no prema podacima britanske Udruge za djelovanje protiv migrene, to bi u pojedinim slučajevima moglo uzrokovati migrenu i epileptične napade.

Ministarstvo zaštite okoliša