Hrvatski naučnik sa troje kolega povećao učinkovitost žarulje

Marin Soljacic
"Povećali smo efikasnost puta tri i sada otprilike je negdje usporediva s manje efikasnijima led, odnosno fluorescentim žaruljama koje danas kupujete u trgovinama", rekao je Soljačić.

Edisonove žarulje, koje su dominirale cijelo 20. stoljeće zabranjene su u Europskoj uniji jer troše čak 95 posto energije na toplinu, a ne na svjetlost.

Klasična žarulja ima tek dva do tri posto učinkovitosti osvjetljenja, ova fluorescentna između 7 i 15 posto struje troši na svjetlost. Konačni cilj Soljačića i njegove ekipe je da učinkovitost obične žarulje povećaju na nevjerojatnih 40 posto.

Za sada je su to uspjeli uraditi na cijeli šest posto, što su uspjeli dobiti nakon što su oko žarulje stavili nanostrukturu od tantala i silikata koja reflektuje infracrvenu svjetlost.

"I nit žarulje tada apsorbira tu svjetlost i drugi put je emitira u korisnu, odnosno vidljivu svjetlost, i na taj način kroz recikliranje svjetlosti smo povećali efikasnost žarulje", dodao je Soljačić.

Soljačić naglašava da su LED žarulje i dalje dobar izbor, jer je unaprijeđena Edisonova sijalica za sada tek u fazi testiranja i teško je reći koliko bi uopće koštala kada bi se proizvodila.

"Za nekih tri do pet godina bi imali nekakav osjećaj, možda malo kraće, koliko bi takva žarulja mogla trajati i postoje li neki drugi načini da joj se produži životni vijek", naglasio je Soljačić.

Uspiju li nadići efikasnost LED žarulja, koja za sada maksimalno 15 posto energije pretvara u svjetlost, to bi bio početak velikih ušteda u potrošnji struje, čime bi se i doprinijelo očuvanju okoline.