Testovi otkrili velike prevare sa štednim žaruljama

štedne žarulje, žarulje, fluorescentne svjetiljke, štedne žarulje, led žarulje, testovi, prevara, električna energija, štedljive žarulje , kuhanje, ekonomično kuhanje, električna energija,  žarulja
koje se reklamiraju kao energetski vrlo učinkovite i isplative, znatno kraći od onoga navedenog na ambalaži. Testirano je 46 vrsta žarulja, a više od četvrtine nije preživjelo 15 tisuća sati - koliko bi trebale trajati.

Štedne žarulje koje se baziraju na LED tehnologiji, kako se reklamiraju, trebale bi koristiti oko 90 posto manje električne energije od standardnih žarulja. Kvaliteta svjetlosti i njihov dug vijek trajanja, koji je, kažu, daleko iznad drugih žarulja, trebali bi opravdati visoku cijenu po kojoj se prodaju.

No neke testirane LED žarulje nisu doživjele ni zakonski minimum od 6.000 sati, što je standard po direktivama EU.

Testove su provele europske udruge potrošača i to tako da su 46 vrsta žarulja uključivali na 165 minuta, pa isključivali na 15 minuta i to u kontinuitetu dok žarulje nisu pregorjele. Većina uzoraka od pet tipova žarulja, od kojih neke koštaju više od 12 eura, prestala je raditi i prije 6.000 sati. Većina uzoraka od pet vrsta žarulja nije uspjela "preživjeti" ni 10.000 sati, iako je na njima naveden životni vijek od najmanje 25.000 sati.

66 od 230 uzoraka raznih štednih LED žarulja nije izdržalo ni 10.000 sati, iako su proizvođači naveli da će trajati najmanje 15.000 sati, piše Daily Mail.

Povlače se sporne serije

Prema rezultatima provedenih testova, najlošije su LED štedne žarulje velikog europskog proizvođača namještaja i još jedne tvrtke. Obje tvrtke najavile su da će obustaviti proizvodnju žarulja koje su podbacile na testovima.

Prozvani proizvođači rekli da su sporne žarulje prošle njihove testove i testiranja u ovlaštenom laboratoriju. Najavili da će ih povući s polica trgovina u Velikoj Britaniji, no nije jasno što će biti s onima koje prodaju u drugim državama.

Procjenjuje se da je samo u Velikoj Britaniji u posljednjih godinu dana prodano pet milijuna spornih LED žarulja.

Jeftiniji proizvod - rizik veći

Iako proizvođači tvrde da njihove žarulje imaju životni vijek od 15.000 ili čak 25.000 sati, jedan od članova tima koji je sudjelovao u istraživanju upozorava da su testovi potvrdili da je istina sasvim drugačija. S obzirom na to da je smisao LED žarulja dug životni vijek i ušteda energije, čini se da je se radi o velikoj prevari.

Upozorenja o nekvalitetnim LED žaruljama koje mogu otkazati znatno prije očekivanog roka bilo je i prije ovog istraživanja.

Načelno gledano, kupnja jeftine LED žarulje, koja je sastavljena od manje kvalitetnih komponenti, znači i veći rizik. Prije nego li se odlučite na kupnju ovih ili bilo kojih drugih štednih žarulja, najpametnije je 'proguglati' određenog proizvođača i vidjeti kakva su iskustva kupaca.

I.B./Daily Mail