Hoće li se uskoro moći prenijeti broj u drugu mrežu?

"Tek tada će Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) raspolagati s informacijama o spremnosti telekom operatora da pruže uslugu prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji. U slučaju neispunjavanja obveze, Agencija će primijeniti nadležnost izricanja sankcije u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH", izjavila je danas Feni glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić.

Ona je podsjetila da je u okviru aktivnosti na liberalizaciji trzišta mobilne telefonije, Regulatorna agencija za komunikacije obavezala telekom operatere da omoguće primjenu usluge prenosivosti telefonskog broja u mobilnoj telefoniji do 1. siječnja 2012. godine.

Usluga prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji je u primjeni od 1. rujna 2011. godine.

Osim toga, kako bi korisnici telekomunikacijskih usluga imali transparentan uvid u cjenike telekom operatora, putem web stranice Agencije svim zainteresiranim korisnicima će biti dostupan web kalkulator putem kojeg će imati uvid u komparativni prikaz cijena u fiksnoj i mobilnoj telefoniji kao i interneta.

"Na ovaj način, korisnici će lakše doći do podataka o cijenama telekomunikacijskih usluga", ističe Odobašić.

Web kalkulator, koji je rezultat projekta podrške Europske unije RAK-u u sklopu IPA 2007., trenutno je u testnoj fazi, a njegova potpuna operativnost se očekuje u prvom kvartalu ove godine. Web kalkulator će posebno biti od koristi korisnicima koji su zainteresirani da koriste uslugu prenosivosti broja kako u fiksnoj tako i u mobilnoj telefoniji.

Podsjetimo da je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) krajem kolovoza prošle godine kaznila BH Telecom Sarajevo i JP HT Mostar sa po 30 000 KM zbog kašnjenja uvođenja usluge prenosivosti brojeva u mobilnoj mreži, jer nisu izvršili sve potrebne pripreme vlastitih tehničkih sistema za početak korištenja usluge prenosivosti telefonskih brojeva za pretplatnike u mobilnoj telefonskoj mreži BiH.

FENA