FOTO  Sirene zaista postoje, međutim ne izgledaju onako kako zamišljate

morske krave sirene
... životinje duge skoro tri metra i teške oko 400 kilograma.

Sirene su zapravo ''morske krave'', odnosno ''Sirenie'', kako im je stručni naziv. To su bića koje moreplovce često navode da ih pomiješaju sa zanosnim djevojkama.

Ovi sisari, koji se hrane morskom travom, pa ih zato i nazivaju morskim kravama, poznati su i pod imenom dugong, nastalog od malajske riječi ''dujong'', što u prevodu znači ''dama iz mora''.

I zaista, kada izranjanu iz vode, u kojoj mogu da budu i do šest minuta, morske krave podsjećaju upravo na sirene iz grčke mitologije, a sve zahvaljujući repu nalik na kitov rep.

Čak je i slavni istraživač Christopher Columbo u svom dnevniku zabilježio susret sa ovim neobičnim životinjama.

Naime, poznati moreplovac je 9. siječnja 1493. godine, ploveći u blizini Dominikanske Republike, u svoj zapisao kako je vidio tri sirene.

Morske krave imaju vrlo masivno tijelo cilindričnog oblika. Prednje noge su im se preoblikovale u peraja, a zadnje su se sasvim povukle tako da njihovi ostaci više nisu vidljivi ni na kosturu. Nemaju leđno peraje kao neki kitovi, a rep im se preoblikovao u vodoravno peraje. Na debeloj, blijedoj koži koja prekriva punačko tijelo dugonga raspoređene su jedva vidljive dlake kojima životinja može da osjeti pokrete u svojoj blizini.

Dugong, koji uglavnom naseljava vode Indijskog i Tihog oceana, dio je legende već vjekovima.

Godine 1959. unutar malezijske Tambunove pećine, otkriveni su 3000 godina stari pećinski crteži na kojima se vidi dugong.

''Dama iz mora'' u Palauu, državi smještenoj u zapadnom Pacifiku koja broji više od 340 otoka, ima centralnu ulogu u tradicionalnoj ceremoniji i mitologiji.

Olimpija E. Morej, direktorica Nacionalnog muzeja u Belau, kako se još naziva Palau, kaže da Palauanci poštuju svoje okruženje i sva živa bića u njemu - drveće, biljke, sve životinje i ptice.

- Vjerujemo da su dugongi nekada bili ljudi - tvrdi Olimpija.

Ipak, mnoga staništa morskih krava su danas ugrožena, pa se čini da će, ukoliko se nešto ne preduzme, ove nježne životinje, koje su nekada poslužile kao inspiracija za legendu, zaista i postati dio iste.