OCEANI DOSEGNULI NAJTOPLIJU TEMPERATURU IKAD Oboren rekord iz 2016. godine, a posljedice mogu biti mnogobrojne

ocean,temperatura,toplota

Oceani su dosegnuli najtopliju ikada zabilježenu temperaturu, što je uzrokovano klimatskim promjenama, a koje imaju strašne posljedice za funkcionalnost našeg planeta.

Prosječna dnevna globalna temperatura površine mora ovog je tjedna nadmašila rekord iz 2016., pokazuju podaci Europske službe za klimatske promjene Copernicus.

Dosegla je 20,96 stupnjeva, što je daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

Oceani su vitalni klimatski regulatori. Oni apsorbiraju toplinu i proizvode polovicu Zemljinog kisika.

Toplije vode imaju manju sposobnost apsorbiranja ugljičnog dioksida, što znači da će više plina koji zagrijava planet ostati u atmosferi.

Također može ubrzati topljenje ledenjaka koji teku u ocean, što dovodi do većeg porasta razine mora.

Vrući oceani i toplinski valovi ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću u potrazi za hladnijim vodama, ometajući hranidbeni lanac. Stručnjaci upozoravaju da bi mogao biti ugrožen riblji fond.

Neke grabežljive životinje, uključujući morske pse, mogu postati agresivne jer se zbune na višim temperaturama.

"Voda je kao kupka kad uskočiš. Izbjeljivanje koralja trenutno je rašireno na plitkim grebenima u Floridi i mnogi su koralji već umrli", kaže Kathryn Lesneski, koja prati morski toplinski val u Meksičkom zaljevu.

Matt Frost iz Plymouth Marine Laba u Velikoj Britaniji rekao je da oceane stavljamo "pod veći stres" nego ikad u povijesti, prenosi Hayat.