SPAVAJTE U BRODU NA DNU OCEANA Isplivavaju novi detalji i iskustva ljudi koji su ronili s "Ocean Gate" podmornicom

podmornica,ocean,ocean gate
Oceangate/Zuma Press/Profimedia/Oceangate/zuma Press/profimedia

Podmornici Titan tvrtke Ocean Gate jednom se prilikom ronjenja do olupine Titanica ispraznila baterija, a izvršni direktor te tvrtke, Stockton Rush, tada je predložio posadi da spava u brodu na dnu oceana.

U epizodi BBC-jevog dokumentarca ‘The Travel Show‘ iz 2022. godine, Jaden Pan, jedan od klijenata koji su na Titanu zaronili do olupine Titanica, ispričao je da je njegova ekspedicija bila prekinuta 2021., nakon što je otkazala baterija, prenosi Yahoo News.

To se dogodilo kada se podmornica već spuštala prema dnu oceana dva sata.

Pan je rekao da su bili udaljeni kao dva nogometna igrališta do olupine Titanica kada je Rush rekao da se moraju vratiti na površinu.

"Prvo sam pomislio da se šali jer smo već dva sata bili u ekspediciji i tako blizu dna. No onda je objasnio da se jedna od baterija istrošila i da je bilo problema s korištenjem elektroničkih kapi za utege zbog čega bi moglo biti teško vratiti se na površinu", ispričao je.

Jedno od rješenja koje je Rush tada ponudio bilo je to da posada ostane u podmornici i spava u njoj.

"Ovdje smo još 16 do 24 sata. Dotaknut ćemo dno, imat ćemo komunikaciju", rekao je tada Rush, što se vidi u snimci prikazanoj na BBC-u.

Pan je objasnio da bi se utezi otopili nakon 24 sata i to bi dopustilo plovilu da se podigne na površinu. Pola posade se složilo s prijedlogom spavanja na dnu oceana. No drugi putnici nisu htjeli provesti noć u podmornici. Na kraju je Rush uz pomoć hidraulike uspio omogućiti plovilu da ispliva na površinu.

Podsjetimo, prije nesreće u kojoj je cijela posada poginula na Titanu prošlog mjeseca, bivši zaposlenici Ocean Gatea već su upozoravali na nesigurnost plovila.