Uskoro jeftinije cijene internet usluga u BiH?

...te imati značajan efekat na dalju liberalizaciju tržišta telekomunikacija i uvođenje konkurencije.
Poticaj i stimulacija

"Ne možemo operaterima narediti da snize cijene, ali smo na ovaj način dali izvjestan poticaj i stimulaciju za lakše i jeftinije poslovanje" - kaže Amela Odobašić, portparol RAK-a, dodajući da su sniženja cijena značajna.

"Naknada za dozvolu na nacionalnom nivou iznosit će 32.000 KM, umjesto dosadašnjih 50.000 KM, te 6.000 KM na regionalnom nivou umjesto ranijih 10.000 KM. Na lokalnom nivou umjesto 5.000 KM cijena će biti 3.000 KM" - kaže Odobašić. Iz firme HS koja pruža internet usluge kažu da još nisu upoznati sa ovom odlukom RAK-a, ali da bi moglo doći do smanjenja cijena internet usluga.

"Nismo dobili obavijest od RAK-a da su naknade za alternativne mrežne operatere smanjenje. U svakom slučaju pozdravljamo tu odluku koja bi u budućnosti mogla dovesti do smanjenja cijena internet usluga" - rekao je Rifet Pačo, pravnik HS-a, naglašavajući da je kvalitet internet usluga u stalnom porastu.

"Cijene za pakete usluga nismo još mijenjali, ali su kvalitet i kapacitet stalno u porastu. Znači za isti novac korisnici dobiju veći kapacitet linkova, te bolju konekciju" - zaključio je Pačo.
Posrednici problem

Dragan Prodić, tehnički direktor "Elta kabela" kaže da će doći do smanjenja cijena interneta, ali da to neće biti ništa posebno.

"Da bi došlo do značajnijeg sniženja usluga, potrebno je ispuniti i druge preduslove, prije svega da se snizi veleprodajna cijena internet usluga" - kaže Prodić, ističući da je problem što internet usluge u BiH ne dolaze direktno, već preko Srbije i Hrvatske.

"Zbog toga što imamo posrednike pri korištenju internet usluga cijene ne mogu biti puno niže. Da bi koristili internet moramo uzimati usluge iz Njemačke i Austrije, a to moramo raditi preko zemalja regiona" - kazao je Prodić.
Dominantni operateri

U preduzeću "AKT Online" iz Sarajeva objašnjavaju da na cjenovnik njihovih usluga najviše utiču cijene koje od njih naplaćuju tri dominantna operatera.

"Nema naznaka da će BH Telecom, HT Mostar i Mobis korigovati svoje usluge, tako da će neće doći do većeg smanjenja cijena interneta nakon donošenja ove odluke" - kazao je Mladen Rifelj, direktor AKT Online-a.
SAN