Symantec i Microsoft uništili hakersku mrežu Bamital

... računala malwareom, krađu podataka, itd. 

Procijenjeno je kako je Bamital donosio otprilike milijun dolara godišnje od preusmjeravanja korisnika interneta na (krive) adrese koje su time stvarale prihode operatorima. Microsoft je u blog postu objasnio kako je Bamital zapravo uništio kompletan smisao platformi za online oglašavanje - stvar koja je samom internetu i mnogim servisima omogućila da budu besplatni.

Symantec, kompanija koja se već niz godina bavi računalnom sigurnosti te Microsoftova jedinica za digitalne zločine nakon nekoliko godina praćenja i skupljanja informacija uspjeli su uništiti sve poznate komponente koje su botnetu omogućavale rad.

Microsoftu ovakve borbe nisu strana stvar; prije nešto manje od dvije godine u suradnji s pružateljima internet usluga uspio je zadati nekoliko teških udaraca Rustock botnetu pa čak i nudio nagradu za pronalazak informacija o ljudima odgovornima za njega. Rustock je u tom vremenu inače bio odgovoran za barem 30 milijardi spam poruka dnevno.

Operacija nazvana b58 je već šesta akcija Microsofta za uništenjem različitih botneta u sklopu MARS projekta (Microsoft Active Response for Security), a slika u nastavku prikazuje što računalo inficirano Bomitalom „vidi" kada se Bingom pretražuje pojam „Chrome" - osim oglasa, još oglasa i grananje na još malo oglasa. Potraga za botnet operatorima se nastavlja.

Izvor: gadgeterija.net