Posjećenost bosanskohercegovačkih internet stranica za mjesec ožujak 2011

hercegovina.info na 13. mjestu

Iako se automobili i autodijelovi gotovo nikada ne kupuju putem Interneta, ovaj medij postaje vrlo važna karika u automobilskoj industriji kada je u pitanju informiranje o ponudi, uspoređivanje cijena i prikupljanje novih informacija o samoj kategoriji.

Podaci GemiusAudience istraživanja za mjesec ožujak 2011. nam pokazuju da je među bosankohercegovačkim internet korisnicima gotovo 42% onih koje zanimaju ili vrlo zanimaju informacije o automobilizmu. Među njima neznatno preovladavaju muškarci sa 55%. Muškarci su unutar navedene ciljne grupe aktivniji korisnici interneta nego žene, obzirom da su u martu napravili ukupno više od 85 miliona posjeta u poređenju sa 40 miliona posjeta koje su generirali ženski posjetitelji.

Isto tako, u navedenoj ciljnoj grupi ljubitelja automobilizma, muškarci mjesečno naprave u prosjeku 200 prikaza stranica u uspoređivanju sa 115 prikaza koje generiraju žene. Među bosanskohercegovačkim korisnicima interneta koji su izrazili zanimanje za automobilizam, nalazimo najviše onih u dobi od 25 do 34 godina (35%).

Ta starosna grupa u ožujuku je generirala više od 20 miliona prikaza stranica, od ukupno 55 miliona, koliko ih je na bosanskohercegovačkom tržištu u ožujku  generirala cijela posmatrana ciljna grupa zainteresiranih  i jako zainteresiranih za automobilizam.

Analiza zanimanja grupe internet korisnika koje zanimaju ili vrlo zanimaju informacije o automobilizmu govori da su unutar grupa najzastupljeniji samostalno zaposleni u privatnom sektoru i zaposleni u javnom sektoru koji zajedno čine gotovo 47% zainteresiranih ove ciljne grupe. Najviše poklonika web informacija o automobilizmu dolazi iz domaćinstva sa tri ili četiri člana (26%) te onih sa mjesečnim prihodima domaćinstava između 1000KM i 3000KM (45%).

Jasno je da sa inovativnim oglašivačkim pristupima ponuđači automobilske industrije mogu na internetu direktno komunicirati s aktivnim dijelom populacije za koju važi da provodi sve više vremena na webu, u BiH (po podacima gemiusAudience) prosječno četiri sata mjesečno. Oglašivači u automobilskoj industriji su u više navrata potvrdili povjerenje u efekte online oglašavanja budući da visina ulaganja u oglašavanje na internetu raste iz godine u godinu u Bosni i Hercegovini. 

Istovremeno, pored prodajne funkcije automobilska industrija internet vidi i kao polje novih istraživačkih mogućnosti.

Tako na web stranicama ponuđača sve češće nailazimo na interaktivne aplikacije kojima internet korisnike privlače da sami sastave i razmotre vlastitu ponudu putem konfiguratora vozila i opreme. Na taj način prikupljene informacije o navikama i željama potencijalnih potrošača za oglašivače predstavljaju korisne smjernice u procesu razvoja novih i boljih prilagođenih marketinških i prodajnih aktivnosti. I to su samo neke od koristi koje podupire interaktivnost, transparenosti i mjerljivost interneta.

U nastavku predstavljamo gemiusAudience podatke za mjesec ožujak 2011. Prema gemiusAudience podacima u mjesecu veljači među 62 mjerene stranica doseg iznosi 746.128 bosanskohercegovačkih internet korisnika u dobi 15+. Najveći doseg među mjerenim Bosanskohercegovačkim stranicama su imali: sarajevo-x, pik.ba, blogger.ba, infobar.ba i dernek.ba. Avaz.ba u ožujku nije mjeren zbog redizajna portala.


Ovaj indikator se odnosi na aktualni broj osoba (ne kompjutera, cookie-a ili IP adresa) koje su, sa područja BiH, posjetile web mjesto u datom mjesecu.

Internet stranice su rangirane po kriteriju broja stvarnih posjetilaca (real users). Stranice koje tijekom čitavog mjernog perioda od mjesec dana nekoliko dana nisu mjerila statistike, često zbog migracija na nove servere ili održavanja, po automatizmu nisu uvrštene u ovomjesečnu rang listu i gemiusAudience bazu - kraći periodi mjerenja time ne daju egzaktne podatke u odnosu na ostale učesnike koji su se mjerili tijekom cijelog perioda.

Doseg - izražen je kao postotak, omjer broja posjetitelja (real users), sa područja BiH, koji generiraju najmanje jedan prikaz stranice na odabranom web mjestu u datom vremenskom periodu i totalnog broja Internet korisnika u datom vremenskom periodu.
► Valicon d.o.o. je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje u regiji jugoistočne Europe. Ova kompanija je nastala 2007. godine i specijalizirana je na mala tržišta, rješenja prilagođena klijentima, napredne metodološke pristupe i dubinska istraživanja klijenata. Kompanija je partner Gemius S.A. za glavno online istraživanje gemiusAudience u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

► Gemius S.A. je najveća internet istraživačka agencija u centralnoj i istočnoj Europi, pruža široki dijapazon pretraživanja interneta, brojnim međunarodnim klijentima kroz regiju, a nedavno je također počela djelovati u Danskoj. Cilj glavnog istraživanja jest da postavi internet valutu mjerenja publike u svim zemljama gdje je kompanija prisutna. Radeći sa ključnim industrijskim spojenim odborima i drugim tržišnim igračima, Gemius pruža tačne, visokokvalitetne podatke za medija planere, kupce i prodavače.