Pomozite djeci da se zaštite na Facebooku

Facebook
... te društvene mreže, pokazali su rezultati istraživanja koje je predstavljeno na okruglom stolu "Izazovi suočavanja s elektroničkim zlostavljanjem u Hrvatskoj".

Istraživanje koje je Hrabri telefon u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba proveo na uzorku od oko 1500 djece u dobi od 11 do 18 godina, pokazalo je da gotovo polovica djece svoje profile pregledavaju za vrijeme nastave, te da svako peto dijete na Facebooku provodi više od tri sata dnevno.

Većina ispitane djece ima od 300 do 500 'prijatelja' na svom profilu, a kada bi ih nepoznata osoba pozvala na susret njih 18 posto možda bi pristalo, dok je osam posto njih već otišlo samo na takav sastanak.

"Jedina prevencija vršnjačkom nasilju na društvenim mrežama je edukacija", rekla je Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece.

Prisjećajući se slučajeva iz prakse, Crnković je rekla da tako zlostavljana djeca imaju emocionalne poteškoće, popuštaju u školi, a posljedice idu čak do socijalne izolacije i pokušaja samoubojstva.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec navela je primjer elektroničkog zlostavljanja od prije šest godina, u srednjoj školi u kojoj radi, rekavši kako je tada shvatila da tinejdžeri imaju veliku toleranciju na ružne riječi i psovke.

"Pitali su me zašto radim veliku dramu kad oni tako i inače razgovaraju, a veliki broj roditelja podržao je djecu te su pitali što se škola u to miješa", prisjetila se Hitrec.

Na skupu se čulo i kako su roditelji često nedovoljno educirani kako prevenirati elektroničko zlostavljanje.

"Djeca se ne povjeravaju nastavnicima jer nastavnici često bježe od moderne tehnologije i pribjegavaju konzervativnoj pedagogiji", ocijenila je Renata Ivanković iz Carneta, Centra za sigurniji internet.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović upozorio je na važnu ulogu roditelja te ocijenio kako živimo u društvu neodgovornog roditeljstva, no priznao je i da su roditelj često i neupućeni.

"Zašto djeca vjeruju virtualnoj stvarnosti? Zato što im je virtualni svijet zanimljiviji od realnog", ustvrdio je Krešimir Mikić s Učiteljskog fakulteta.

Hrabri telefon je u suradnji s iStudiom razvio Facebook aplikaciju namijenjenu prvenstveno edukaciji roditelja o načinima pomoći djeci da se zaštite na Facebooku. Aplikacija omogućava jednostavan uvidi u načine kako ta mreža može biti korisna ako se pravilno koristi, ali i što treba napraviti za prevenciju neželjenih posljedica.

Aplikacija se može preuzeti s Facebook stranice Hrabrog telefona

www.Facebook.com/HrabriTelefon.