Jeste li spremni na plaćanje društvenih mreža?

Korištenje najpopularnijih društvenih mreža danas je besplatno te Facebook i Twitter sigurno ne bi imali stotine milijuna korisnika kada bi se njihovo korištenje naplaćivalo. No, umjesto toga, Facebook skuplja brojne informacije o svojim korisnicima i onda ih 'prodaje' (od nečeg mora zaraditi) oglašivačima koji nam na temelju tih informacija plasiraju svoje oglase.

Osnivač i izvršni direktor kompanije App.net Dalton Caldwell smatra da, zbog toga što Facebook ne ostvaruje direktan prihod od svojih korisnika, nego od oglašivača, korisnici Zuckerbergove društvene mreže nisu njihovi klijenti, nego njihov proizvod kojeg oni moraju prodati da bi na njemu zaradili, zbog čega puno više moraju brinuti o oglašivačima, nego o svojim korisnicima.

Zato je on uvjeren da je korisnicima potrebna drugačija društvena mreža - mreža na kojoj neće biti oglasa i na kojoj će sva pažnja biti usmjerena upravo prema korisnicima čiji se osobni podaci nikome neće prodavati kako bi na račun njih zaradili.

Caldwell je pokrenuo upravo takvu društvenu mrežu (App.net), a jedina 'kvaka' jest što će se njeno korištenje plaćati (spominje se cifra od 50 dolara godišnje) te je za njeno financiranje do sada skupio skoro 800 tisuća dolara.

U razgovoru za CNN rekao je kako su brojni problemi povezani s društvenim mrežama nastali upravo zbog financija jer kompanije žele zadovoljiti oglašivače, a ne milijune ljudi koji koriste njihove usluge. App.net je trenutno otvoren kao alfa verzija za one koji će financirati ovaj projekt te će do konačne verzije ove društvene mreže trebati uložiti još puno truda.

Michael Gartenberg, analitičar iz kompanije Gartner kaže da je ovo zanimljiv eksperiment te ćemo s vremenom saznati može li ovakav poslovni model preživjeti. Dodao je da, kada je pokrenut Twitter, nitko nije mogao pretpostaviti da će s vremenom postati ovako snažan (poslovni) alat te su korisnici na početku na Twitteru objavljivali nevažne stvari poput onoga što su ručali taj dan i slično.

App.net većini korisnika neće zamijeniti Facebook, no dijelu korisnika mogao bi postati zanimljiv jer s njim ne bi trebali imati toliko straha oko privatnosti svojih podataka i s oglasima, već bi se mogli skoncentrirati samo na ono što ih zanima, a to je komunikacija s prijateljima i dijeljenje sadržaja.

Što mislite, hoće li ovaj projekt uspjeti? Da li bi vi radije platili 50 dolara za svoju privatnost ili ipak preferirate Facebook koji je besplatan, ali čiji se korisnici često bune na probleme s privatnosti?

Dnevnik.hr