Hercegovcima Facebook preuzeo ulogu SMS poruka

Naime, prema riječima glasnogovornika HT Eronet Vanje Gavrana, tijekom 30 i 31. ožujka (Velika subota i Uskrs) iz ovog mobilnog operatera poslano je 4,822.000 SMS poruka. Za Božić je (24., 25 i 26. prosinca) iz HT Eroneta poslano 8,150.000 SMS poruka, što je skoro pa dvostruko više. Iz tvrtke M:tel dobili smo podatak da je 31. ožujka poslano 2,057.674 SMS poruka.

E-mail popularniji

Prema Gavranovim riječima, uobičajeno je da se za Uskrs šalje manje SMS poruka nego za Božić. Za razliku od SMS poruka čija popularnost pomalo opada, slanje e-mail poruka je iz godine u godinu sve popularnije. Iz ovih podataka vidljivo je da se i građani BiH prilagođavaju svjetskim trendovima, odnosno sve više koriste internet, društvene mreže i e-mailovi, a sve manje mobilne telefone. Dijelom je tome razlog cijena mobilnih usluga u BiH za koje većina građana smatra da su preskupi, dok je drugi razlog činjenica da je internet sada postao dostupan svim građanima i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Društvene mreže su popularnije i od e-mailova budući da se za svega nekoliko sekundi i nekoliko klikova mišem čestitati može stotinama ljudi, i sve to potpuno besplatno. Facebook profili puni su statusa poput: "Sretan i blagoslovljen Uskrs", "Umro je za nas, radujmo se njegovu uskrsnuću", raznih vjerskih poruka, citata iz Biblije, ali i šaljivih rečenica koje su se samo nekoliko godina ranije masovno slale SMS porukama. Praksu čestitanja blagdana preko Facebook profila koriste i mnoge poznate osobe poput predsjednika država, ministara, glazbenika...

Poruke "bez duše"

Iako društvene mreže, kao i mobiteli, omogućavaju brže slanje čestitki, radi se uglavnom o masovnim čestitkama "bez duše" i hladnim, odnosno slanjem takvih poruka gubi se osjećaj prisnosti između pošiljatelja i primatelja poruke budući da je u ovim slučajevima pošiljatelj jedan, a primatelja na desetke ili čak stotine. Skoro se u potpunosti izgubila čar slanja čestitki poštom. Iako se danas smatra zastarjelim i najsporijim načinom čestitanja, otvaranje kuverte iz koje viri šareni komad papira ispisan rukopisom osobe koja je šalje u sebi krije posebnu draž i toplinu. Danas tradiciju ovakvog načina čestitanja blagdana u Bosni i Hercegovini čuvaju tek pojedine institucije.

Izvor: Vecernji.ba