Facebook u prošloj godini zaradio nevjerojatnih 16 milijardi dolara

facebook
... istom razdoblju godinu dana prije, a snažno je porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže.

Prema poslovnom izvješću koji je objavljen u srijedu, čista dobit Facebooka dostigla je u proteklom kvartalu 4,3 milijarde dolara, što je 20 posto više nego godinu dana prije.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli oko 50 posto, na 12,78 milijardi dolara, pri čemu prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine 89 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su godinu dana prije iznosili 84 posto.

Kompanija je objavila da više od 70 milijuna kompanija širom svijeta održava službenu Facebook stranicu, a više od šest milijuna firmi se oglašava na Facebooku.

Oglašivači već duže vrijeme preusmjeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na internet i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom videotržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji također svakodnevno privlače milijune posjetitelja.

Analitičari procjenjuju da će u ovoj godini Facebookovi prihodi od oglašavanja dostići 53,8 milijardi dolara pa će ta društvena mreža biti najveći prodavač oglasa u svijetu nakon Googlea.

Prema podacima iz poslovnog izvješća, Facebook je na kraju proteklog tromjesečja imao 2,13 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, dok je toj društvenoj mreži svakoga dana pristupalo njih 1,4 milijarde, 14 posto više nego godinu dana prije.

U cijeloj 2017. godini prihodi Facebooka porasli su 47 posto, na 40,65 milijardi dolara, pri čemu je čista dobit kompanije skočila 56 posto, na gotovo 16 milijardi.

- Godina 2017. bila je snažna za Facebook, ali i teška - poručio je u izvješću Mark Zuckerberg, izvršni direktor koji je i osnovao Facebook 2004. godine.