MOSTARKA DIO TIMA Upoznajte Naomi - virtualnu asistenticu za mentalno zdravlje

Naomi
Facebook/Naomi

Novost na društvenim mrežama je Naomi – virtualna asistentica za mentalno zdravlje koju smo i mi isprobali kako bi vidjeli kako funkcionira. Naomi korisnicima nudi niz konkretnih savjeta i tehnika relaksacije kako bi se u ovim teškim trenutcima osjećali bolje. Naomi funkcionira na principu chatbota na Facebook massengeru, u kojem kada započnete razgovor prvo dobijete obavjest kako je vaš razgovor povjerljiv te kako nije u pitanju klinička dijagnostika.

Ideja o pokretanju ove platforme rodila vrlo spontano. Njeni začetnici su Marino Šabijan, inače kreator aplikacije Luana Health za kardiovaskularne bolesti, i dr. Natko Beck, poznati zagrebački radiolog. Njihova prvotna ideja je bila Naomino sučelje inkorporirati u Luanu, međutim ubrzo su shvatili da zbog svoje složenosti ono ipak zaslužuje zasebno.

Spojili su se sa Sandrom Kraljevićem koji radi u MindLabu u Zagrebu i Nikolinom Šaravanja iz psihološkog savjetovališta Cognito u Mostaru, psiholozima i edukantima kognitivno-bihevioralne psihoterapije, i tako je rođen Naomi tim.

Naomi

Nakon što prihvatite politiku privatnosti, virtualna asistentica od Vas traži da pojasnite što vas brine te vam uz to nudi nekoliko mogućih razloga zbog kojih ste se javili u chat. U izborniku je ponuđeno nekoliko aktualnih problema kao što je koronavirus, potres, financijski problemi, problemi sa spavanjem itd.

Izabrala sam najaktualiniju od svih, koronavirus, nakon čega aistentica traži pojašnjenje što me najviše brine oko pandemije koronavirusa. Ponudila mi je da odgovorim je li to izolacija, strah od zaraze ili neizvjesnost.

Naomi

Naomi mi je potom dala do znanja da su mnogima često javljaju neugodne emocije zbog toga što nam je fokus na onome što je van naše kontrole.

Ovo je kratki uvod u ono što nudi virtualana asistentica, no moram naglasiti kako osim virtualne asistentice s kojom možete razgovarati online putem FB messengera, imate i mogućnost da vas ona poveže s odabranim terapeutom jedan na jedan, ako se na to odlučite.

U kratkom razgovoru s ekipom koja je osmislila i realizirala ideju pitali smo da nam pojasne od kuda ideja za razvoj virtualne asistentice Naomi.

"Pandemija koronavirusa i sve njene popratne pojave pred svakog su od nas postavile golem izazov. Nošenje s neugodnim emocijama samo je jedan od njih. Brojni su pojedinci trenutno pod ogromnim stresom, napeti, anksiozni, ljuti, frustrirani ili depresivni. I zbog toga smo osjetili potrebu da im barem djelomično olakšamo te tegobe uz pomoć besplatne aplikacije za psihološku pomoć. Njena dostupnost i izrazito lako korištenje brojnima će biti izvor korisnih psiholoških savjeta, a nekima čak i prvi korak u traženju stručne pomoći", kazali su.

Objasnili su kako je daljnji plan, nakon što prikupe nekoliko tisuća korisnika i njihove preliminarne reakcije usavršavanje sustava prema njihovim povratnim informacijama, nakon čega slijedi traženje financijske pomoći investitora.

„Naomi je trenutno na poprilično ograničenom sustavu koji ne može toliko dobro raspoznavati tekst koji korisnici unose. Prelaskom na napredniji sustav ne samo da će to prepoznavanje biti puno bolje i točnije, već će i sama Naomi korisnicima moći davati puno primjerenije savjete, informacije i pomoć“, dodali su.

Kakva su iskustva korisnika s novom aplikacijom?

U prvih nekoliko dana korištenja došli smo blizu 1000 korisnika. Povratne informacije su i više nego dobre. Čak je i nekoliko kolega psihologa pohvalilo čitavu inicijativu te pozdravljaju Naomin daljnji razvojni put. Naravno, ima i nešto konstruktivnih kritika, dominantno vezanih uz manjkavost samog sustava na koji (barem u ovom trenutku) ne možemo puno utjecati.

Koliko su psiholozi imali posla tijekom pandemije?

Definitivno više nego prije! Kao što smo naveli na početku intervjua, ljudi su se de facto preko noći susreli s izrazito velikim izazovom. Tržište su preplavili volonteri koji kao da su osjetili svoj unutarnji poziv, te su svoje psihološko znanje i stručnost stavili u službu očuvanja mentalnog zdravlja opće populacije. Čak i unatoč stigmi traženja psihološke pomoći, velik broj pojedinaca obratio se raznim centrima koji su ponudili (te nude još uvijek) razne psihološke intervencije. Mi se toplo nadamo da ćemo našim kolegama riješiti barem jedan dio tog posla uz pomoć ove aplikacije!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.