Djevojčice mlađe od Lolite kupuju push-up i natječu se na Facebooku tko je veća drolja

U društvu se dogodio paradoks. S jedne strane imamo paranoidnu zabrinutost roditelja zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja, a s druge strane ne primjećuju seksualiziran imidž vlastite djece.


"Ti si prava sponzoruša, 90 posto drolja”, glasio je odgovor na kraju kviza “Kakva si riba?”, koji je na Facebooku riješila Maja Mala Princeza.

“Pogriješili ste, ja sam drolja 100 posto!” komentirala je odgovor. Pet je njezinih prijatelja reklo da im se to sviđa, a još osam njih s odobravanjem je komentiralo njezin status - “stvarno jesi”, “zavidim ti, ja sam ispala slatkica”, “super izgledaš”, “izluđuješ frajere”...


Maja Mala Princeza, prema podacima koje je ostavila na Facebooku, rođena je 15. travnja 1990. godine. Istovremeno, ovih je dana na profil postavila fotoalbum s proslave svojeg 12. rođendana.

Na Facebook profilu ima točno 412 fotografija. Na barem stotinjak njih je u kupaćem kostimu, u seksualno izazovnim pozama, našminkana, s ispućenim ustima i izbačenim bokovima. U životu, kaže, traži “vezu s bogatim i sposobnim muškarcem”, želi biti seksi i izazovna te smatra da je izgled najvažniji za uspješan život.

U stvarnom životu Maja je odlična učenica šestog razreda jedne zagrebačke osnovne škole, ni po čemu problematično dijete. Ima diskretne pramenove na dugoj plavoj kosi, koristi sjajilo i maskaru kad ide u školu, nosi minice kroja kao za odrasle žene, žica mamu štikle, vikendom se smije “malo jače” našminkati. Pazi što jede, već je bila na dijeti. Izgledom ne odskače od svojih vršnjakinja - to je postao uobičajen izgled današnjih 12-godišnjakinja.

Još prije 15-ak godina njezin bi izgled bio neprihvatljiv. Smatrao bi se seksualiziranim, pretjeranim, neprimjerenim njezinoj pretpubertetskoj dobi. Nikako uobičajenim. Vjerojatno bi je razrednica poslala u zahod da se umije. Danas je to uobičajeno. 

Svjedoci smo posljedica seksualizacije društva - nametanja seksualnosti kao vrijednosti koja prodaje sve, koja otvara sva vrata i jamči uspješan i lagodan život - koja je počela 70-ih godina, a u novim generacijama bere prvi danak.
jutarnji list