Djevojčica morala nastavnicima predati svoju šifru na Facebooku pa sada tuži školu!

Na mreži svakodnevno možemo pročitati nove vijesti o problemima u koje ljudi upadaju zbog Facebooka - bilo da su zbog objave na ovoj društvenoj mreži dobili otkaz ili da su na njoj saznali šokantna otkrića poput žene koja je upravo na Fejsu saznala da njen muž ima drugu ženu, piše dnevnik.hr.

Iz American Civil Liberties Uniona (ACLU) upozorili su na još jedan veliki problem - u Minnesoti su nastavnici od 12-godišnje učenice zatražili da im preda lozinku njenog profila na Facebooku, a nakon što su vidjeli o čemu je pisala, kaznili su je zadržavanjem u školi i nakon završetka nastave.

U The Telegraphu kažu da su škola, odnosno nastavnici narušili njeno pravo na slobodu govora te slobodu od ilegalnog pretraživanja pa je djevojčica odlučila tužiti školu.

Nastavnici su od nje zatražili lozinku nakon što su saznali da je putem Facebooka kritizirala školu te nakon što je njena školska kolegica nastavnicima rekla kako je ona na internetu 'diskutirala o seksu'.

U podignutoj tužbi protiv škole stoji da je djevojčica bila iznimno nervozna, uplašena i ponižena jer su je nastavnici kaznili zatvaranjem u malu školsku prostoriju, dok su oni za to vrijeme čitali njene privatne poruke na Facebooku, a treba napomenuti da oni nisu dobili odobrenje od njene majke za pregledavanje njenog privatnog profila.

U ACLU-u upozoravaju i na sve veći broj slučajeva u SAD-u u kojima se od kandidata za posao traži da predaju svoje lozinke za pristup Facebooku, odnosno od njih se traži da se tijekom razgovora za posao 'dobrovoljno' logiraju na Facebook.

S obzirom da se kandidati za posao boje da, ako ne pokažu svoje privatne stvari na Facebooku, neće dobiti posao, većina njih se ipak logira i otkriva potencijalno neugodne postove i fotografije potpunim neznancima.

Problema zbog Facebooka imaju i neki studenti na sveučilištima u SAD-u te se od sportaša s tih sveučilišta traži da kao prijatelje na Facebooku prihvate i njihove trenere kako bi oni mogli pratiti njihove privatne objave. Na sveučilištu u Sjevernoj Karolini čak imaju i pravilo prema kojem svaka ekipa mora imati najmanje jednog trenera ili administratora koji će pratiti sadržaj koji članovi sportskih ekipa s tog sveučilišta objavljuju na društvenim mrežama.

Čini se da takvim studentima ne ostaje ništa drugo nego otvoriti nove profile s lažnim imenima i nadati se da o tome neće saznati njihovi treneri, a mi se samo možemo zapitati odakle nastavnicima i trenerima pravo da njuškaju po privatnim profilima i objavama njihovih učenika i studenata jer se tu radi o očitom kršenju njihove privatnosti.